Duraković za AJB: Grubo su nas pretresali

„Pokušali smo ući u policijsku stanicu u Ženevi kako bismo stupili u kontakt sa uhapšenim komandantom Naserom Orićem, ali nam to nije dozvoljeno. Koliko znamo, trenutno se vrši ispitivanje nad njim, a druge informacije nismo dobili“, rekao je za Al Jazeeru načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković.

On je danas zajedno sa Orićem, ratnim komandantom Armije BiH u Srebrenici kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, putovao u Švicarsku kada su zadržani na granici te zemlje, a Orić uhapšen po optužnici Republike Srbije.

„Prošli smo Sloveniju, Italiju, Francusku i na samoj kapiji Ženeve, gdje smo se sutra trebali sastati sa gradonačelnicom tog grada, dočekali su nas poprilično grubi policajci kada smo došli do granice. Rekli su nam da izađemo iz vozila, prvo Orić pa onda mi. Ja sam doslovno odveden u te neke karantine, to su male prostorije. Morali smo se svlačiti nagi, kako bi pregledali naše intimne dijelove tijela”, rekao je Duraković.

Dodao je da su na poziv bošnjačke zajednice u Ženevi trebali boraviti kao zvanice iz BiH.

“Orić kao ratni komandant, ja kao načelnik Srebrenice, Hamdija Fejzić kao potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” gospođa Hatidža Mehmedović te Muhizin Omerović, potpredsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira.”

‘Grubo su nas pretresali’

Kako je naveo, bili su zadržani više od tri sata.

“Ja sam im rekao da sam načelnik Srebrenice, koja obilježava godišnjicu genocida i da iz to razloga dolazimo u Ženevu. Oni to nisu uvažavali nego su grubo vršili pretres nad nama.”

Orić je, kako je rekao, zadržan još sat i po nakon njih, a kada su se vratili da provjere šta se dešava s njim, policija im, kaže, nije htjela dati informacije.

“U tom momentu je druga policija izvodila Orića sa lisicama na rukama. On se okrenuo i rekao „Vidi, uhapšen sam“, što je mene dodatno šokiralo. Rekli su nam da je riječ o crvenoj potjernici Interpola iz Beograda, da će tužilaštvo raditi na tome i da Orića može izručiti Srbiji, što me iziritiralo pa sam pozvao Bakira Izetbegovića, kako bi zvanične institucije BiH reagirale i otkrile šta je posrijedi.”

Duraković je kazao i da je hiljade građana bošnjačke nacionalnosti koje su ih trebala dočekati vrlo zabrinute.

Potjernica Interpola

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe.

Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

Orić, komandant 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine, na suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu 2008. godine pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima.

Na osnovu krivične prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine je 4. augusta 2011. godine podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Nasera Orića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića, Smaje Mandžića i Nurije Husića” zbog sumnje da su 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin nad devet civila srpske nacionalnosti u mjestu Zalazje, Donji Potočari, Opština Srebrenica”.

Izvor: Al Jazeera