Duraković za AJB: Važniji su mi Srebreničani od političkih interesa

Srebrenicom žele upravljati ljudi koji nemaju veze s ovim gradom, ističe Duraković (Al Jazeera)

Razgovarao: Fahrudin Smailović

Ćamil Duraković je podnio ostavku na mjesto načelnika Opštine Srebrenica. Odluku je donio u četvrtak, nakon što tokom rasprave o lokalnom Domu zdravlja nije dobio podršku niti Skupštine, niti bošnjačkih stranaka u Skupštini.

  • Zbog čega ste tačno podnijeli ostavku? 

– Postoje određena politička previranja ovdje u par zadnjih skupština, posebno otkako je smijenjen predsjednik  Skupštine Opštine gospodin Radomir Pavlović na moju inicijativu. Dakle, to je bio prvi korak ka stajanju u kraj politikama koje nažalost nemaju za interes da u Srebrenici život funkcioniše normalno za sve građane.

Nakon njegovog odlaska, on je počeo činiti sve kako bi nanio štetu kako načelniku Opštine tako i ovom gradu. Na Domu zdravlja se pokazalo da, nažalost, politike ličnih interesa onih koji vode te politike ili interesi tih politika su prevladali interes lokalnih građana koji žive u Srebrenici.

  • Koji su problemi Doma zdravlja?

– U Domu zdravlja, koji je evidentno u velikom problemu i deficitu od 1,2 miliona maraka koji je uglavnom akumuliran u proteklih 15 godina, uglavnom kadrovskom politikom SNSD-a, (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) čiji je predsjednik tamo upošljavao svoje rođake, rodbinu, prijatelje, stranačke poslušnike, tako da smo došli u poziciju da od ukupno 50 uposlenih imate 35 nemedicinskog i 15 medicinskog osoblja i za vašu informaciju, dakle imate četiri vozača i pet doktora. Zbog svega toga Dom zdravlja je došao u jednu veliku dubiozu.

Očito da je direktor, koji je upravo i postavljen od SNDS-a, jednostavno prestao slušati slijepo provođenje ove političke opcije i naravno, postao je neprijatelj, kako bi oni učinili sve da zajedno sa SDA-om (Strankom demokratske akcije) i drugim strankama smijene tog direktora i navodno postave onog koji će, kao, promijeniti stanje koje kulminira zadnjih 15 godina.

U Srebrenici se nalazi memorijal žrtvama genocida [EPA]

  • Nedavno ste se izborili ste se za bosanski jezik u srebreničkim školama, a sada ste iznenadili javnost ostavkom?

– Ja nemam potrebe pričati šta bismo uradili. Dakle, možemo se osvrnuti ove tri godine unazad i da se vidi – šta se u Srebrenici uradilo pozitivno, koliko se stvari pomjerilo naprijed, koliko se pozitivnih stvari mojim angažmanom, jer samo upravo zbog toga što ovdje moja porodica živi, što imam osjećaj kako za školstvo, tako i za zdravstvo, i za sve druge segmente života, dok neki drugi koji to nemaju, vjerovatno nemaju osjećaj za to.

To je razlog, ja sam htio skrenuti pažnju i vjerujem da će konačno građani shvatiti da ovdje treba mijenjati stvari, odnosno ljude koji ne žele dobro ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera