Durakoviću najviše glasova u Srebrenici

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković ima 2.500 glasova, objavio CIK (Anadolija)

U izbornoj utrci za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković ima 2.500 glasova, kandidatkinja Koalicije za Republiku Srpsku Vesna Kočević 2.160, dok nezavisni kandidat Radojica Ratkovac ima 883 glasa, prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima, objavljenim u subotu na internetskoj stranici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu obrađuju se glasovi s birališta u odsustvu, putem mobilnih timova i poštom, rekla je u subotu agenciji Fena direktorica Centra Uma Isić.

Jučer je obrađen 2.001 nepotvrđeni glasački listić.

U postupku verifikacije odbijeno je 14 listića za Srebrenicu, između ostalog jer je riječ o biračima registriranim za redovna mjesta.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra.

Još prije dva zajednički kandidat četiri političke stranke za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je za agenciju Anadolija da je sigurni pobjednik na izborima za načelnika Srebrenice.

U skladu sa zakonom

Veoma je važno da se sve radi u skladu sa zakonima koji važe u Republici Srpskoj, ukazao je Duraković tada i najavio da će se javno boriti protiv svega što nije u okvirima zakona i bude predstavljalo opstrukciju.

„Kao načelnik Srebrenice, želim prvo ostvariti kontakt i saradnju sa Banjalukom. Planiram posjetiti predsjednika Dodika i premijera Džombića da vidim šta je moguće uraditi za Srebrenicu u ekonomskom pogledu i izgradnji infrastrukture. Politička mimoilaženja uvijek će biti tu, ali ja sam preman za saradnju, ali i za bitku ukoliko je to potrebno“, zaključio je Ćamil Duraković u razgovoru za agenciju Anadolija.

Duraković je tada kazao kako je ponosan što su za njega glasali građani Srebrenice svih nacija i otkrio da je osvojio oko 300 glasova građana srpske nacionalnosti.

„Kada saberete sve liste probosanskih stranaka i saberete broj glasova koje sam ja dobio, konačan broj govori da postoji razlika u glasovima, koja proanalitički dokazuje da sam ja dobio i glasove birača srpske nacionalnosti“, kazao je Duraković i dodao: “To mi daje dovoljno legitimiteta i osnova da Srebrenicu i želimo takvu, kao ničiju, ali svačiju i podjednako svačiju. Na bazi toga, uz podršku svih, želimo graditi Srebrenicu koja će biti manje predmet otimanja, a više predmet dobrog mjesta za život“, naglasio je zajednički kandidat SDA, SDP-a, SBB-a i SBiH-a za načelnika Srebrenice.

Izvor: Agencije