Duterteov apel civilima: Ubijajte naoružane napadače

Duterte je upozorio naoružane grupe da će ih Vlada sada goniti i satelitima (AP)

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponudio je nagradu za hvatanje članova naoružanih grupa koji stoje iza osujećenog napada, istakavši da razmatra mogućnost naoružavanja civila kako bi pomogli Vladi u borbi protiv terorista i osumnjičenih narkodilera, koje “više želi mrtve nego žive”.

On je rekao da je naložio mornarici da bombardira ekstremiste koji dolaze brodovima u potrazi za osobama koje će oteti, prenosi AP.

“Ohrabrujem i civile da ubijaju, jer takve želimo mrtve ili žive i za to nudimo nagradu. Ali ja ih više želim mrtve, jer bi ih, ako ostanu živi, morao hraniti… a to je prilično skupo”, istakao je filipinski predsjednik.

On nudi nagradu od milion pezosa, odnosno 20.000 dolara, za informaciju koja bi vojsci ili policiji omogućila da uhvate borce naoružanih grupa odbjegle nakon osujećenog prošlosedmičnog napada na centralnom filipinskom otoku.

Upitan šta bi mogle biti specifične mete naoružanih grupa, Duterte je rekao da one možda planiraju prekinuti dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije, koji je u srijedu počeo na turističkim otocima Boholu i Panglau, a to bi, upozorio je, “svima donijelo katastrofu”.

‘Imamo dovoljno vojske’

Duterte je obišao nekoliko oblasti u Boholu i zaključio da je ta provincija sigurna, istakavši da “Filipini imaju dovoljno vojske za borbu, ako treba, i tokom cijele jedne godine”.

Filipinski predsjednik upozorio je naoružane grupe da će ih Vlada sada goniti, između ostalog, i pomoću satelita kako bi spriječila njihov dolazak s južnog otoka.

Duterte je posjetio Bohol sedmicu dana nakon što su se filipinske trupe, uz podršku zračnih napada, tamo borile protiv boraca Abu Sayyafa, usmrtivši četvericu boraca te grupe, trojicu vojnika, jednog policajca i dva mještanina, dok trupe i dalje gone nekoliko pripadnika Abu Sayyafa koji su pobjegli.

Vojni zvaničnici navode da su članovi naoružanih grupa doputovali izdaleka, iz svojih baza u džunglama u južnoj provinciji Sulu, kako bi oteli ljude radi otkupa i izvodili bombaške napade prvi put u Boholu, popularnom turističkom odredištu sa bijelim pješčanim plažama, vodopadima, pećinama i bujnom vegetacijom.

Izvor: Agencije