Dužnosnici zaposleni na šest radnih mjesta

Od 4.200 visokih dužnosnika na Kosovu, svaki treći ima više od jednog radnog mjesta. Prema podacima kosovske Agencije protiv korupcije, neki od njih imaju i do šest radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti na Kosovu je među najvećim u Evropi.

Svake godine više od 30.000 mladih stanovnika Kosova izlazi na tržište rada. Stopa nezaposlenosti na Kosovu je više od 30 procenata, a svaka druga mlada osoba je nezaposlena. Studenti prištinskog Univerziteta svjesni su da će biti teško da nađu posao.

“Kada sam počeo studirati ekonomiju, vidio sam da će biti teško pronaći posao. Sada, kada sam završio studije, vidim da je još teže. Aplicirao sam na više od 20 konkursa, ali uzalud”, govori stanovnik Prištine Endrit Halitaj.

Student Adonis Totaj kaže kako je veoma teško, jer “vidimo studente koji su završili studije prije nekoliko godina i još traže posao. Zato što nema rješenja, mladi su u posljednje vrijeme počeli napuštati Kosovo.”

Bez volje za diplomom

“Sada, kada sam pred diplomiranjem, osjećam pritisak i nemam volju da diplomiram, jer ne znam šta da radim s tom diplomom, pošto znam da neću naći radno mjesto”, kazala je studentica Besarta Gashi.

Većina studenata žele se zaposliti u javnom sektoru, gdje već radi više od 80.000 osoba. Od tog broja 4.200 su visoki zvaničnici. Državni funkcioneri obavezni su svake godine prijaviti imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije. Na osnovu dostavljenih podataka, objavljene informacije iznenadili su mnoge na Kosovu.

“Svaki treći visoki zvaničnik na Kosovu je zaposlen na više radnih mjesta. Time oni ne krše zakon, jer, nažalost, zakon im omogućava da rade u oblasti nauke, kulture i sporta. Ali, mi smo spriječili 150 slučajeva u kojima su visoki zvaničnici radili na pozicijama koje su zabranjene Zakonom o sprečavanju sukoba interesa”, rekao je Hasan Preteni, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

U Agenciji kažu da ipak najveći problem nije to da ovi zvaničnici primaju nekoliko plata, već da je problematičnije to kako sistem funkcionira.

“Veoma smo skeptični u slučaju kada jedan tužilac ili sudija predaje na univerzitetu – da li je to samo zato što je on stručnjak? Sumnjamo da su oni zaposleni tamo zbog toga što su sudije i tužioci. To može dovesti do blokade sistema u slučaju da se taj univerzitet ili neka druga institucija u kojoj rade suoči s organima pravosuđa. Ta praksa mora prestati”, ističe Preteni.

Zakon u proceduri

Zakon kojim bi se sankcionirali visoki zvaničnici, a koji sada imaju i do šest radnih mjesta, nalazi se u skupštinskoj proceduri. Stručnjaci ekonomije misle da to neće značajno utjecati na otvaranje novih pozicija nezaposlenim, ali poruka koju šalju je veoma loša.

“To pokazuje nizak moral i malu posvećenost političkih zvaničnika, koji, umjesto da se zalažu za rješavanje problema, za što su dobili glasove ili su izabrani, oni se više zalažu za lične interese i prihode”, smatra Ibrahim Rexhepi, ekonomski stručnjak.

Agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će podnijeti krivične prijave protiv 71 zvaničnika koji ove godine nisu uopće prijavili svoju imovinu ovoj agenciji, javio je iz Prištine novinar Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera