Oglasi

Dva Amerikanca i Rus odletjeli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Astronauti su ponijeli nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena na otvaranju Svjetskog prvenstva.
Astronauti bi na ISS-u trebali provesti pet mjeseciEPA

Ruska svemirska letjelica s posadom koju čine dva Amerikanca i jedan Rus poletjela je s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu na dvodnevno putovanje do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

U letjelici su ponijeli i nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena u utakmici na otvaranju Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine.

U Sojuzu MS-08 nalaze se američki astronauti Drew Feustel i Richard Arnold i ruski kosmonaut Oleg Artemijev, komandant broda. Na ISS-u bi trebali provesti pet mjeseci.

Povećana posada

Njihovim dolaskom broj ljudi na ISS-u bit će šest, jer su na svemirskoj stanici već Amerikanac Scott Tingle, Japanac Norishige Kanai i Rus Anton Skapljerov, koji se tamo nalaze četiri mjeseca.

Plan je da Skaplerov koji će se vratiti uoči početka fudbalskog prvenstva koje se igra u junu i julu, sa sobom na Zemlju vrati i loptu.

Svemirska stanica, koja se kreće na visini približno 400 kilometara, omogućuje naučnicima da vrše eksperimente koje bi bilo nemoguće provesti na Zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.