Dva Palestinca ubijena na Zapadnoj obali

Tokom intervencija u raznim dijelovima Jerusalema povrijeđeno je 57 osoba (EPA)

Dvojica Palestinaca izgubila život u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama na Zapadnoj obali, koji su se dogodili u subotu uvečer, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca priopćeno je da je tokom intervencija u raznim dijelovima Jeruzalema ozlijeđeno 57 osoba.

Ozljede su uglavnom zadobivene gumenim mecima, a hospitalizirano je 12 osoba.

Sve se to dogodilo dan nakon žestokog nasilja koje je buknulo zbog novih izraelskih sigurnosnih mjera u kompleksu Al-Aqsa.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se na hitnoj sjednici u ponedjeljak, na zahtjev Francuske, Švedske i Egipta, zbog nasilja u Jeruzalemu, dok palestinski izvori javljaju o dvije nove žrtve na Zapadnoj obali.

Sjednica Vijeća sigurnosti trebala bi biti prigoda za raspravu o mogućnostima smirivanja napetosti, objavio je švedski veleposlanik pri UN-u Carl Skau.

Trojica Palestinaca poginula su u petak u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, a trojicu Izraelaca ubio je nožem jedan Palestinac u njihovu domu.

Sigurnosne mjere razljutile Palestince

Najkrvaviji izraelsko-palestinski sukob proteklih godina izazvan je novim sigurnosnim mjerama u Al-Aqsi, jer Palestinci posljednjih tjedan dana snažno osuđuju postavljanje detektora metala na pristupima tom svetištu.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Aqse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su prošlu nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala.

U međuvremenu, Izrael je počeo s postavljanjem nadzornih kamera nasuprot jednog od ulaza u Al-Aqsu.

Palestinci prosvjeduju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze (molitve) obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala 14. srpnja, kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Aqse.

Sve je rezultiralo nasiljem u kojem je ozlijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca, koji su preminuli na putu do bolnice.

Izraelska policija je potom zapovjedila zatvaranje kompleksa Al-Aqsa i uvela stroge sigurnosne provjere.

Izvor: Agencije