Dva Palestinca ubijena u Pojasu Gaze

Ubijeni motociklisti bili su članovi Islamskog džihada, koji je zaprijetio odmazdom (EPA)

Dva Palestinca ubijena su u ponedjeljak poslije podne na sjeveru Pojasa Gaze u granatiranju iz izraelskih tenkova, saopćili su palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska je potvrdila napad, istakavši da je meta bila grupa Palestinaca koja ispaljuje rakete na Izrael.

Ranije u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu ubijena su dva Palestinca na motoru, također na sjeveru Pojasa Gaze, kojim vlada Hamas.

Islamski džihad je saopćio da su ubijeni bili članovi te organizacije u izviđačkoj misiji i zaprijetio je osvetom, prenosi AP.

Izraelski vojni zvaničnici rekli su da ova dva incidenta nisu povezana s pogibijom jednog izraelskog radnika u napadu nepoznatih napadača koji su se u ponedjeljak ujutro ubacili u Izrael sa Sinajskog poluotoka u Egiptu.

Dva napadača ubijena su u sukobu koji je izbio s izraelskim snagama na poprištu tog napada.

Abbas: Pregovori sa suverenom Palestinom


Abbas: Pregovori ‘na samrtnoj postelji’ [Anadolija]

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je mirovni proces na Bliskom Istoku “na samrtnoj postelji” i optužio Izrael za pogoršanje situacije u vezi s mirovnim pregovorima između dviju zemalja, navodi agencija Anadolija.

“Mirovni proces na Bliskom istoku je na samrtnoj postelji. Jedini krivac za to je Izrael. Mi smo ispunili sve zahtjeve međunarodne zajednice. Lopta je sada u njihovom polju”, kazao je Abbas u obraćanju na 3. međunarodnoj konferenciji o Jeruzalemu u Ramalli.

Abbas je poslao poruku podrške Palestincima, a Izrael optužio da vodi rat protiv palestinskog bivstvovanja na kulturnom, ideološkom i svakom drugom planu.

“Svi pregovori se moraju voditi sa suverenom Palestinom, koja je definirana granicama iz 1967. godine”, poručio je Abbas.

Izvor: Agencije