Dva slučaja dječije paralize u Ukrajini

U 2014. godini u Ukrajini je samo 50 posto djece dobilo punu dozu cjepiva protiv dječije paralize i sličnih bolesti (AFP)

Dvoje djece u jugozapadnoj Ukrajini paralizirano je nakon zaraze virusom poliomijelitisa, koji je uzročnik dječije paralize, što su prvi slučajevi te bolesti u Evropi od 2010. godine, izvijestila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta organizacija već dugo vodi kampanju s ciljem potpunog iskorjenjivanja te bolesti.

WHO tvrdi da je Ukrajina posebno ugrožena potencijalnim izbijanjem bolesti zbog nedovoljne vakcinacije.

Mutirani virus

U 2014. godini u Ukrajini je samo 50 posto djece dobilo punu dozu cjepiva protiv dječije paralize i ostalih sličnih bolesti.

Slučajevi dječije paralize zabilježeni u Ukrajini rezultat su mutiranog virusa u cjepivu. Naime, vrlo rijetko virus mutira u soj koji rezultira novim slučajevima bolesti.

Opasnost od daljnjeg širenja bolesti u zemlji vrlo je visoka, no rizik od njenog širenja na susjedne zemlje – Rumuniju, Poljsku, Mađarsku i Slovačku je vrlo nizak, stoji u saopćenju WHO-a.

Za polio, koji razara nervni sistem i može prouzrokovati paralizu samo nekoliko sati nakon zaraze virusom, nema lijeka.

Globalna kampanja cijepljenja urodila je plodom i uglavnom iskorijenila bolest u svijetu. Ove su godine slučajeve dječije paralize prijavili samo Pakistan i Afganistan.

Izvor: Agencije