Dva smrtonosna napada na NATO u istom danu

Vojnici NATO-a česta su meta napada u Afganistanu (Getty Images)

Afganistanski civilni djelatnik u bazi NATO-a  ubio je u petak trojicu vojnika snaga alijanse, istog dana kada je na jugu zemlje jedan afganistanski policajac ubio trojicu američkih vojnika, objavila je NATO-va misija ISAF u subotu.

“Napadač nije bio u uniformi i prema našim informacijama, radi se o civilu koji je radio u bazi”, precizirao je jedan glasnogovornik ISAF-a.

Napad se desio u oblasti Garmsir u provincijij Helmand, nedaleko od Sangina, gdje je ranije u petak jedan zapovjednik afganistanske policije pozvao trojicu pripadnika američkih specijalnih snaga na večeru, a potom ih ubio.

Brojni napadi

“Moram jasno reći da ta dva incidenta očigledno nisu odraz cjelokupne situacije ovdje u Afganistanu”, kazao je glasnogovornik NATO-a, brigadni general Gunter Katz.

To je četvrti napad tog tipa ove sedmice. Riječ je o incidentima koji otežavaju vojnicima NATO-a pripremu afganistanskih vojnih snaga za preuzimanje dužnosti nakon što krajem 2014. pripadnici NATO-a napuste zemlju.

Prema podacima NATO-a, na vojnike alijanse izvršeno je 26 napada od januara, u kojima je živote izgubilo 34 ljudi. Prošle godine, 35 osoba poginulo je u 21 napadu.

Katz tvrdi da su ovakvi napadi relativno izolirani i ne utječu na moral i saradnju između stranih trupa i Afganistanskih snaga sigurnosti.

“Skoro 500.000 policajaca i vojnika rade rame uz rame, boreći se za bolju budućnost ove zemlje”, istakao je Katz.

Izvor: Agencije