Dvije američke države tužile Volkswagen

Advokat podnositelja tužbe kaže da je VW trebao reći tržištu da ne mogu proizvesti tehnologiju koju su trebali u SAD-u (EPA)

Američke savezne države New York i Massachusetts tužile su kompanije Volkswagen, Audi i Porsche zbog manipulacija vrijednostima izduvnih plinova.

U tužbama se navodi da su VW i njegove filijale prevarile kupce prodajom više od 40.000 vozila koja su opremljena softverom za prikrivanje realnog nivoa emisije štetnih plinova, prenosi agencija France Presse.

Također je saopćeno da je Volkswagen vlastima dvije američke savezne dostavio lažna dokumenta u nastojanju da prikrije prevaru, prenosi Tanjug.

Nagoda od 15,3 milijarde dolara

Pokretanje nove tužbe dolazi nakon što je njemačka kompanija postigla nagodbu u iznosu od 15,3 milijarde dolara s Federalnim sudom u San Franciscu.

VW, koji posjeduje 12 brendova, od Audija do Porschea, Lamborginija, Škode i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada.

Tada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradio softver za manipulacije vrijednostima izduvnih plinova.

Izvor: Agencije