Dvije Koreje povukle trupe sa 22 stražarska punkta

Dvije zemlje nastavljaju zajedničke napore za postizanje mira na poluotoku (EPA)

Iz Ministarstva odbrane Južne Koreje objavili su da su sjevernokorejska i južnokorejska vojska završile povlačenje trupa sa 22 stražarska punkta na liniji razdvajanja, čime je nastavljeno provođenje sveobuhvatnog sporazuma iz septembra kojim bi se trebale smanjiti tenzije na poluotoku, prenosi Anadolija. 

Iz ministarstva su naveli da je u subotu završeno razoružavanje 11 stražarskih punktova na južnoj strani demilitarizovane zone koja dijeli dvije Koreje.

Dodaje se da ministarstvo vjeruje da je također okončano povlačenje osoblja i oružja sa 11 punktova na sjevernoj strani. 

Dvije Koreje planiraju da unište 20 stražarskih punktova do kraja novembra, dok će simbolično ostaviti po jedan punkt na svakoj strani demilitarizovane zone.

U planu je da u decembru zajednički pregledaju šta je urađeno. 

Pretvaranje primirja u trajni mir

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un su u aprilu u demilitariziranoj zoni Panmunjom postigli dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje primirja u trajni mir.

U maju, dva lidera ponovo su razgovarali o mirovnom procesu, a u septembru su objavili zajednički dokument kojim je obećano da će biti nastavljeni zajednički napori za postizanje mira između dvije zemlje.

Rečeno je kako će, ukoliko SAD poduzme potrebne korake, Sjeverna Koreja poduzeti više koraka kada je riječ o denuklearizaciji poluotoka.

Istaknuto je i da će Sjeverna Koreja i Južna Koreja na međunarodnim sportskim natjecanjima nastaviti zajedno nastupati, te da će zajedno raditi kako bi bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine.

Izvor: Agencije