Dvije Koreje razgovarale o direktnoj vezi između lidera

Telefonska veza između Kim Jong-una i Moon Jae-ina bit će prva direktna linija između lidera dvije Koreje (Arhiva)

Južna i Sjeverna Koreja održale su razgovore o uspostavljanju direktne telefonske veze između svojih lidera, pred njihov historijski susret krajem ovog mjeseca.

Sastanak je održan na sjevernokorejskoj strani pograničnog sela Panmunjom, a prisustvovala su mu po tri zvaničnika iz Južne i Sjeverne Koreje.

Razgovori su, kako javlja južnokorejska agencija Yonhap, trajali tri sata i razgovaralo se o tehničkim izazovima uspostavljanja direktne telefonske veze i sprečavanju mogućeg prisluškivanja.

Sastanak Kima i Moona

Direktna telefonska veza između sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i njegovog južnokorejskog kolege Moon Jae-ina bit će prva direktna linija između lidera dvije Koreje u historiji.

U četvrtak je održan poseban radni sastanak, na kome se razgovaralo o detaljima samita Kima i Moona zakazanog za 27. april, kao što su sigurnosne mjere i protokol.

Čelnik Sjeverne Koreje boravio je nedavno u posjeti Kini, prvoj posjeti inostranstvu od dolaska na vlast 2011. godine.

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi se, također, sastati sa sjevernokorejskim čelnikom, kako se predviđa prije kraja maja, no za sada se ne zna tačan datum niti mjesto susreta.

Izvor: Agencije