Dvije škole

Dvije škole

Trajanje: 52’
Režiser i scenarist: Srđan Šarenac
Direktor fotografije: Amel Đikoli
Montaža: Sead Arnautović
Zvuk: Nedim Babović
Producenti: Srđan Šarenac za Novi Film; Lejla Dedić i Sead Kreševljaković za Al Jazeera Balkans
Produkcija: Udruženje Novi Film
Koproducenti: Al Jazeera Balkans (BiH), Novi Film (SR), Provid (HR),
Udruženje Novi Film, Rudolfa Rude Tomića 34, 71 000 Sarajevo
e-mail: production@novi-film.com, tel.+387 61 158 164, www.novi-film.com

Poznata Travnička gimnazija podijeljena je na dvije škole nakon rata u Bosni i Hercegovini. Jedino što povezuje te dvije škole jeste malonogometni turnir.

“Kako je nogomet povezao hrvatske i bošnjačke srednjoškolce”, mogao bi biti podnaslov filma “Dvije škole” Srđana Šarenca, koji u nekadašnjoj Travničkoj gimnaziji, danas podijeljenoj na bošnjački i hrvatski dio, prati pripreme za božićni nogometni turnir na kojem bi se učenici dviju škola smještenih u istoj zgradi napokon trebali upoznati.

Jedni smatraju da je druženje s drugim mladima sasvim prirodna stvar, ali drugi ne dijele njihovo mišljenje. Film prati priče kapitena dva nogometna tima.

Šarenac je dobitnik nagrade za najbolji scenarij za film “Dvije škole” na filmskom festivalu u Trsatu.

Sarajevo Film Festival

BH Film/Dokumentarni 4
Ponedjeljak,14.08. u 14:45, Cinema City – dvorana 4

Srđan Šarenac je nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent s 17 godina iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Magistrirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, audiovizualni menadžment na Media Business School u Rondi, u Španiji, a posjeduje i diplomu postdiplomskog studija iz scenaristike Binger Film Laba u Amsterdamu.

Godine 2004. režirao je dokumentarnu seriju „Kako je nastala Top lista nadrealista“. Godine 2006. za srbijanski B92 režira vrlo popularnu humorističku seriju „Mile u borbi protiv tranzicije“.

Njegov dugometražni dokumentarac „Selo bez žena“ je prikazan na 80 filmskih festivala širom svijeta i osvojio je 14 nagrada. „Selo bez žena“ je odabran za INPUT – najboljih 80 filmova u produkciji javnih TV servisa.

Šarenac je koproducent dugometažnog filma “Ruski film ceste” (The Road Movie) koji se prikazuje na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Izvor: Al Jazeera