Dvije trećine Slovenaca ne vjeruje Vladi

Slovenski Parlament imenuje novu ministricu finansija Mateju Vraničar Erman, prvu ženu na toj dužnosti. To je šesta izmjena ministara u dvije godine slovenske Vlade. No, premijer Miro Cerar kaže da je prvom polovicom mandata zadovoljan, iako je sve više građana nezadovoljno radom Vlade.

Nakon što su dvije slovenske vlade zaredom pale, upravljanje državom u septembru 2014. godine preuzeo je Miro Cerar. Stručnjak bez afera, prvi put ušao je u politiku, osnovao stranku i, uz veliku podršku javnosti, osvojio 36 mandata, najviše u historiji.

“Svjesni smo da Slovenija treba političku stabilnost“, kazao je tada Cerar.

Raste BDP, ali i javni dug

Od tada su prošle dvije godine, a  od 16 ministara, promijenjeno ih je šest. Među njima ministrica obrazovanja, zbog prepisivanja magisterija, i ministar finansija, bez konkretnog objašnjenja. u srijedu Parlament imenuje njegovu nasljednicu. No, Cerar je i dalje uvjeren u stabilnost i rezultate svoje Vlade.

“I sam bi htio da brže napredujemo. Ali, dvogodišnje razdoblje pokazuje da se razvijamo na svim područjima. Imamo stabilan ekonomski rast, povećana je zaposlenost, prvi put u šest godina imamo manje od 100.000 nezaposlenih, a važno je i da smo uredili svoje javne finansije i u okviru Evropske unije ponovo vratili finansijsku suverenost”, rekao je premijer.

Slovenija je izašla iz postupka prekomjernog deficita, bruto domaći proizvod raste 11 kvartala zaredom, no raste i javni dug. S pola mandata iza njih, unutar vladajuće koalicije, Cerarove stranke, penzionera i socijaldemokrata, već počinje borba za glasove, posebno ljevice. Analitičari kažu kako Vlada do sada nije ni počela obećane reforme.

“Ta Vlada je, zapravo, sretna Vlada. Nije baš puno učinila, pa zato nije ni učinila ništa zlo. I, zapravo, nismo izvodili ono stezanje kaiša, ali svejedno mi smo poboljšali budžetsku situaciju. Ali, sve to nije rezultat rada Vlade”, rekao je Maks Tajnikar, ekonomski analitičar.

Napravljena je, ipak, mini-reforma poreznog sistema, kojom će najsiromašniji i najbogatiji građani sljedeće godine dobiti nešto veća primanja. No, podrška Vladi nije kao na početku mandata.

“Kad se usporede početak i polovina mandata, jasno je da nema neodlučnih, jer raste i podrška i nepovjerenje prema Vladi. Ugrubo – trećina Slovenaca misli da je Vlada uspješna, a dvije trećine da nije”, izvještava iz Ljubljane novinarka Al Jazeere Jasmina Kos.

Komotna većina u Parlamentu

Sociolozi kažu da je uobičajeno da optimizam birača s početka vremenom padne.

“Jako pada podrška Vladi, a raste podrška opoziciji. U tom kontekstu, podrška ovoj Vladi ne odstupa od podrške ranijim vladama, koje su ocijenjene kao uspješne i stabilne, to je bitno reći. U ovom trenutku, javno mnijenje nije glavni problem ove Vlade”, rekao je Samo Uhan, sociolog.

Uprkos, kako premijer Cerar kaže, nestrpljenju javnosti te nesuglasicama unutar vladajuće koalicije, i dalje imaju komotnu većinu od 52 od 90 zastupnika u Parlamentu. I političku moć da ostvare obećanje punog mandata.

Izvor: Al Jazeera