Dvije žrtve u neredima zbog presude Mubaraku

Najmanje dvije osobe su poginule u napadu policije na demonstrante u blizini kairskog Trga Tahrir, kad su egipatske snage sigurnosti upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi rastjerale hiljade ljudi koji su izašli na protest nezadovoljni oslobađajućom presudom Hosniju Mubaraku.

ISIL – teroristička organizacija

Egipatski sud proglasio je u nedjelju grupu Islamska država Irak i Levant terorističkom organizacijom i zabranio ju u toj zemlji.
U odluci suda se također navodi da su sve grupe povezane s ISIL-om terorističke organizacije, prenio je AP.
Ansar Bait al-Maqdis (Borci Jerusalema), grupa s uporištem na Sinajskom poluotoku koja redovno napada egipatske sigurnosne snage, prisegnula je odanost ISIL-u ranije ovog mjeseca.

Bivši egipatski predsjednik u subotu je oslobođen krivice za ubistva demonstranata tokom revolucije prije tri godine, kada je srušen Mubarakov režim.

Skoro četiri godine poslije, demonstranti su ponovno na istom mjestu – na Trgu Tahrir. Nezadovoljni su presudom u kojoj piše da Mubarak nije kriv za ubistva više od 800 demonstranata tokom revolucije.

“Sudska odluka koja je oslobodila Mubaraka krivice bila je šok hiljadama revolucionara koji su izašli na ulice”, kaže Ahmed Qinawi, advokat i aktivista.

Scene koje su podsjećale na 2011. godinu ponovo su viđene na ulicama Kaira – sukobi policije i demonstranata, vodeni topovi i suzavac.

“Ako Mubarak i njegov ministar policije Adly nisu ubili demonstrante, pa ko je to onda učinio? Svi smo u januaru 2011. godine vidjeli policijska vozila koja gaze demonstrante – ne samo u Kairu već u cijelom Egiptu”, podsjeća demonstrant Muhammed.

Sud je proglasio nevinim Mubaraka, ministra unutrašnjih poslova Habiba el-Adlyja i još šest bliskih saradnika.

Mubarak negira odgovornost

Mubarak i dalje ostaje u pritvoru, ali zbog pronevjere novca iz državne kase. S ubistvima demonstranata, tvrdi, nema nikakve veze.

“Osjećam da ništa loše nisam učinio. Čekao sam da se završi suđenje. To je bila oslobađajuća presuda. Ništa loše nisam učinio”, tvrdi Mubarak.

Upravo te riječi razljutile su posebno mlade koji su učestvovali u svrgavanju Mubaraka. Za njih revolucije još nije gotova. Najavljuju nove proteste.

“Četiri godine traje prevara. Režim se sve do sada održao na vlasti, a jučerašnjom presudom odana mu je počast. Presuda je povod novog revolucionarnog vala pod parolom ‘Dolje vojni režim'”, poručuju.

Nakon januara 2011. godine mnogi su u arapskom svijetu, a posebno u Egiptu, bili puni nade i velikih očekivanja. U toj zemlji tvrde da revolucija nije završena te da se mora još mnogo toga uraditi na ostvarenju njenih ciljeva.

Izvor: Al Jazeera