Dvodnevna žalost u Tetovu nakon poplava

Stanovnici Tetova i okolnih sela suočavaju se sa posljedicama obilnih kišnih padavina koje su u ponedjeljak zahvatile Makedoniju.

Poplavljeno je nekoliko gradova, a život su izgubile četiri osobe. Za dvoje ljudi se još traga. Skupština opštine Tetovo proglasila je dvodnevnu žalost. Nadležne institucije su na terenu kako bi se štete što prije sanirale.

Makedonska vlada je odlučila da isplati jednokratnu pomoć od blizu 500 eura porodicama zahvaćenim nevremenom.

Voda nosila mještane

”Sve se desilo iznenada, u pitanju su bile sekunde, ponijeli smo što smo stigli. Talas vode nas je ponio i ja sam se uhvatio za neku granu. Ostali su se jedva spasili jer su im pomogli drugi stanovnici sela. Vidjeli smo kako blato i voda prekrivaju kuće, ali nismo imali načina da nekome pomognemo. Onda smo saznali da je bilo i žrtava. Svi smo tužni”, rekao je Xhemajledin Xhurra, stanovnik sela Šipkovica.

Reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj javlja iz Šipkovice da su u tom selu pronađena beživotna tijela tri osobe, među kojima i jednog petogodišnjeg djeteta.

U drugom selu pronađeno je tijelo sedmogodišnjeg djeteta.

Mještani Šipkovice kažu da je za samo nekoliko minuta voda dosegla visinu od jednog metra te da stanovnici nisu imali vremena da se sklone.

Selo je bez struje i vode za piće, a nadležne institucije čine sve što mogu na raščišćavanju i uspostavljanju usluga, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera