Dvoje poginulih na predizbornom skupu

Dva opoziciona političara ubijena su tokom predizbornog skupa, sedam dana prije predsjedničkih izbora u Venecueli, javljaju agencije.

Uoči održavanja predizbornog mitinga, napadači su ubili pripadnika opozicione Prve pravde Geisona Valera i nezavisnog političara Omara Fernandeza, koji su namjeravali podržati kandidata Henriquea Caprilesa i obrate se okupljenima u državi Barinas.

U saopćenju Prve pravde se navodi da je put bio blokiran Chavezovim pristalicama i, kada su dvojica političara napustila automobil u pokušaju da dođu do bine, na njih su pucali naoružani napadači iz kombija.

Očevici su potvrdili da je vozilo pripadalo državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, ali to još nisu saopćile zvanično venecuelanske vlasti.

Agencija Reuters dodaje da je u napadu dvoje ljudi ranjeno i da je šestoro potom uhapšeno, kao i da je opoziciona koalicija Demokratska unija zatražila provođenje hitne istrage.

Predsjednička kampanja se završava u narednih nekoliko dana, uoči 7. oktobra, kada se održavaju predsjednički izbori na kojima je više od 30 opozicionih stranka podržalo kandidata Caprilesa, koji treba izaći na megdan ljevičarskom venecuelanskom predsjedniku.

Chavez je na vlasti u Venecueli od 1999. godine. Njemu je dijagnostikovan tumor i u više navrata se liječio na Kubi.

Izvor: Agencije