Dvoje poginulih na protestima u Egiptu

Dvije osobe poginule su u glavnom gradu Egipta rano u srijedu, sedmi dan sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti.

Egipatski sigurnosni zvaničnik rekao je da su demonstranti ubijeni mecima za ptice, koji su ispaljeni na njih kada su se demonstranti koji su bacali kamenice sukobili s policijom, prenosi AP.

U sukobima tokom proteklih šest dana poginulo je više od 54, a ranjeno na stotine ljudi.

Predsjednik Muhamed Mursi u posjeti je Njemačkoj, nakon što je odobrio ukidanje ili skraćivanje policijskog sata u tri egipatske pokrajine.

Mirna noć

U Egiptu, u poređenju s proteklim, relativno mirna noć. U Ismailiji, Port Saidu, Suecu, provincijama u kojima je uvedeno vanredno stanje, nije se poštovao policijski sat.

U ovim gradovima ljudi na ulicama ima, ali je stanje mirno, rekao je Al Jazeerin reporter Adnan Rondić, koji izvještava iz Kaira.

Oni organiziraju nešto što su nazvali “Festival policijskog sata”, odnosno nastavljaju kršiti policijski sat, dodaje Rondić.

Predsjednik Muhamed Mursi izdao je nalog gradonačelnicima ovih gradova da mogu ili ublažiti, ili ukinuti policijski sat, u skladu s procjenom situacije, s time što vanredno stanje ostaje na snazi, kaže reporter Al Jazeere.

U Port Saidu je obavljen ukop dvojice demonstranata koji su izgubili život u sukobima u ponedjeljak.

Jutro u Kairu počelo je mirno. U popodnevnim satima obnovljeni su sukobi na nekoliko lokacija u centralnim dijelovima grada.

Na političkoj sceni, opozicioni lider Mohamed ElBaradei pozvao je na sastanak s predsjednikom Mursijem, strankama islamskog predznaka kao i s ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kako bi se za pregovaračkim stolom došlo do rješenja nastale krize.

Izvor: Al Jazeera