Dvoje privedeno na protestima u Ljubljani

Slovenska policija pritvorila je u petak dvije osobe tokom većinom mirnih masovnih demonstracija, koje su u poslijepodnevnim satima započele na Kongresnom trgu u centru Ljubljane, a završile pred zaštićenom zgradom Parlamenta.

Uhapšeni muškarci, prema navodima policije, imali su kod sebe noževe na preklop.  

Više od 10.000 ljudi okupilo se u petak poslijepodne u Ljubljani na drugom tzv. sveslovenskom narodnom ustanku.

Potaknuti posljednjim političkim događajima, demonstranti su na prvom mjestu zahtijevali ostavku premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, raspuštanje Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Demonstracije su ponovno organizirane putem Facebooka, javio je iz Ljubljane reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Tokom prvog “sveslovenskog narodnog ustanka”,  21. decembra, na ulicama je bilo, također, 10.000 nezadovoljnih građana.

Bijeli štrajk policije

Čorkalo je kazao kako je demonstratima u petak dodatni poticaj dala istraga Komisije za prevenciju korupcije, koja je objavila navode da su Janša i Janković bili u sukobu interesa, iz razloga što se njihova imovina u kratkom periodu nesrazmjerno povećala, a oni to nisu prijavili, iako su to po zakonu bili dužni učiniti.

Ranije u petak slovenski policajci počeli su bijeli štrajk, jer žele prisiliti Vladu na poštivanje kolektivnog ugovora, kojim se ona obavezala na plaćanje prekovremenih sati i dežurstva.

Tokom štrajka policija će provoditi temeljitiju kontrolu na slovenskoj granici, ali neće naplaćivati prekršaje.

Obavljat će samo onaj dio posla koji ih zakonski obavezuje, a to uključuje i osiguravanje javnog reda i mira tokom demonstracija.

Pripadnici policije najavljuju da će štrajk trajati sve dok s Ministarstvom unutrašnjih poslova ne postignu dogovor i ne dobiju jamstva da će on biti ispoštovan.

“Petnaestog januara imamo dogovoren nastavak pregovora s predstavnicima Ministarstva i Vlade, na kojem ćemo pokušati pronaći rješenje”, kazao je predsjednik Sindikata policije Radivoj Uroševič.

“Nastavak štrajka ovisiti će o rezultatima pregovora, odnosno o tome hoćemo li dobiti pozitivan odgovor. Vlada je na potezu i treba da kaže može li da obeća da će taj novac osigurati.”

Izvori: Al Jazeera i agencije