Dvojica ruskih vojnika poginula u Siriji

Državna novinska agencija izvještava o kolapsu ISIL-a u oblasti Deir Ezzora (AFP)

Dvojica ruskih vojnika ubijena su u sirijskoj provinciji Deir Ezzor nakon što su borci grupe Islamska država Irak i Levant napali konvoj kojem su oni bili pratnja, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane novinskoj agenciji Interfax.

Do napada je došlo dok je konvoj prevozio vojno osoblje koje je nadziralo ruski prekid vatre, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Jedan vojnik poginuo je na mjestu napada, a drugi je podlegao ozljedama u bolnici.

Obojica su posmrtno odlikovana, navodi Ministarstvo odbrane.

Rusija u Siriji podržava snage odane predsjedniku te zemlje Basharu al-Assadu, a i učestvuje u borbi protiv ISIL-a.

Probijanje opsade

Sirijski opozicioni aktivisti i državni mediji javljaju da su vladine snage blizu toga da probiju opsadu istočnog dijela grada Deir Ezzora koju drže pripadnici ISIL-a, prenosi AP.

Sirijske trupe i pripadnici savezničke milicije mjesecima napreduju ka Deir Ezzoru, glavnom gradu istoimene provincije bogate naftom, navode i dodaju da se dio vladinih snaga nalazi opkoljen na nekoliko mjesta u neposrednoj blizini aerodroma.

Britanska posmatračka misija za zaštitu ljudskih prava stacionirana u Siriji, saopćila je da se sirijske trupe nalaze na manje od deset kilometara od okupirane zračne baze i brigade 137 koja se tamo brani, te ako stignu do aerodroma, moći će da razbiju opsadu ISIL-a.

Državna novinska agencija SANA već izvještava o kolapsu ISIL-a u toj oblasti.

Izvor: Agencije