DW: Faraonske počasti za Helmuta Kohla

Spiegel je objavio da se Kohlova udovica protivi učešću njemačke kancelarke (EPA)

U Strasbourgu će 1. jula biti održana evropska komemoracija nedavno preminulom njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu, čiji kovčeg će biti prekriven evropskom zastavom, a Deutsche Welle piše da se za njega pripremaju “faraonske počasti”, uz napomenu da on uopće nije želio da bude sahranjen uz državne počasti.

Na ceremoniji će se, kako je najavljeno, obratiti njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši američki predsjednik Bill Clinton, prenosi AFP.

Spiegel je, međutim, objavio da se Kohlova udovica protivi učešću njemačke kancelarke, želeći da se na komemoraciji obrate samo strani zvaničnici.

Plan sahrane

“Helmut Kohl nije bio bilo ko, već jedna od najutjecajnijih osoba njemačke savremene historije, što se u inostranstvu može vidjeti mnogo jasnije nego u njegovoj domovini, gdje se nad nekrolozima nakon njegove smrti, objavljenim na portalima i društvenim mrežama, nadvio veo do sada neviđene netrpeljivosti”, piše novinar DW-a Felix Steiner.

I zato što Helmut Kol nije bio bilo ko, za njega važe druga pravila nego za prosječnog građanina.

Tako umjesto da njegovo tijelo nakon najviše 36 sati bude odvezeno u mrtvačnicu, Kohlova udovica je njegovu dnevnu sobu u Oggersheimu u Ludwigshafenu opremila rashladnim uređajima gdje će se držati njegovo tijelo sve do zvanične komemoracije 1. jula.

“To je pomalo svojeglav potez s obzirom na trenutni val vrućina u Njemačkoj, ali to je cijena koju je Maike Kohl-Richter očito spremna da plati kako bi zadržala kontrolu nad time ko Kohlu smije da oda posljednju počast, a prije svega ko ne smije“, navodi se u tekstu.

O dešavanjima u Kohlovom domu i planu sahrane javnost izvještava Bild, čiji je bivši glavni urednik bio njegov kum.

Bild izvještava da je Kohl odlučio da ne bude sahranjen uz državne počasti.

Krivična prijava

Navodi da sahranu uz državne počasti zvanično može da naloži samo savezni predsjednik, a to je sada Frank-Walter Steinmeier, koji je svojevremeno bio šef kancelarskog ureda Gerharda Schroedera i koji je podnio krivičnu prijavu protiv Kohla jer je pred odlazak iz kancelarskog ureda uništena ogromna dokumentacija.

Helmut Kohl će biti sahranjen u katedrali u Speyeru gdje su pokopana četiri cara i nekoliko kraljeva, javio je Bild.

Njegovo posljednje počivalište bit će na starom crkvenom groblju, čiji je veći dio zelena površina koja nosi ime – Adenauerov park.

Izvor: Agencije