DW: Kakve su veze BND-a i Tajne službe SAD-a?

Je li Trump proslijedio tajne dokumente strane tajne službe ruskom ministru vanjskih poslova? (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump proslijedio je Rusiji dokumente strane tajne službe, navodi Deutsche Welle (DW) i postavlja pitanja je li to razlog da se i Njemačka zabrine i koliko je tajna služba te zemlje BND vezana za tajne službe SAD-a.

DW navodi da je afera u vezi s Trumpom i tajnim službama izazvala uznemirenje i u Njemačkoj. Zastupnici u njemačkom parlamentu tako bi željeli znati koliko su tajni izvori još sigurni ako se uzme u obzir da predsjednik SAD-a dokumente od povjerenja jedne strane tajne službe tako olako prosljeđuje trećoj strani.

Prema medijskim napisima, Trump bi želio osujetiti istragu koju FBI vodi o njegovim kontaktima s Moskvom i zbog toga je proslijedio tajne dokumente jedne strane tajne službe ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

‘Gaženje nogama’ po povjerljivim informacijama

DW navodi da je to učinio očito bez prethodnih konsultacija s izraelskom tajnom službom, koja je, također ako je suditi prema medijskim informacijama, time bila direktno pogođena.

“Prelaze li tako i informacije njemačke tajne službe BND preko pulta u Washingtonu? I odlaze li u ruke sumnjivim partnerima?”, pita se DW.

Političar njemačkih Zelenih Hans-Christian Stroebele, član parlamentarnog Odbora za kontrolu njemačke tajne službe, oštro je kritizirao američkog predsjednika. On je za radio Deutschlandfunk izjavio da Trump “gazi nogama po povjerljivim izvorima stranih tajnih službi, ne poštuje etablirana pravila i zbog toga bi trebao snositi posljedice”.

DW navodi da je Stroebele pritom mislio na Vladu Njemačke. Navodi se da Vlada u Berlinu, pak, prema vlastitoj izjavi, ne vidi da postoji akutan razlog za akciju. A na direktno pitanje novinara jesu li time pogođene i tajne informacije njemačkih službi glasnogovornik Vlade Steffen Seibert nije odgovorio. Samo je rekao da u ovom konkretnom slučaju jedino parlamentarni Odbor za kontrolu tajne službe ima pravo saznati više o tome.

Seibert je izjavio da je, bez obzira na aktualne optužbe na račun predsjednika SAD-a, u njemačkom interesu da i dalje dijeli saznanja tajnih službi s partnerskim zemljama, kao što je SAD.

“Dobra saradnja tajnih službi značajan je preduvjet da efikasno vodimo borbu protiv međunarodnog terorizma”, naveo je on.

BND se snažno oslanja na Amerikance

Navodi se da je dobar poznavalac rada tajnih službi Florian Peil u izjavi za njemački javni servis ARD samo ojačao te argumente.

“Kad je riječ o dobijanju informacija, njemački BND još se, naročito u tehničkoj oblasti, snažno oslanja na američke tajne službe”, rekao je on i dodao da se zbog toga konfrontacija u ovom slučaju isključuje.

On navodi da bi to u pojedinačnim slučajevima moglo značiti da bi ubuduće veoma povjerljive informacije prvo mogle biti zadržane, ali to ne bi ništa promijenilo u generalnoj razmjeni podataka između američkih i njemačkih tajnih službi.

“Zbog toga su veze s Amerikom više nego važne, posebno zato što BND ima skromne resurse”, naveo je on.

Izvor: Agencije