DW: Veliko miješanje karata u Evropskom parlamentu

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana nije ni izbliza izolovana u Evropskom parlamentu (EPA)

Uoči izbora za Evropski parlament stare izvesnosti ne važe, nazire se jačanje desničarskih partija koje bi mogle da formiraju novi moćni poslanički klub, konzervativci se osipaju, a liberali se uzdaju u (predsednika Francuske) Emmanuela Macrona, navodi Deutsche Welle (DW).

Navodi se da je jedno sigurno – sastav Evropskog parlamenta, koji je već danas s osam poslaničkih klubova izrazito šaren, nakon evropskih izbora u maju 2019. postaće još šareniji. DW ocenjuje da će u mnogim delovima Evrope ojačati populističke partije, dok se klasične narodne i konzervativne partije osipaju.

Trenutno je poslanički klub Evropske narodne partije (EPP) sa 218 od ukupno 751 poslanika najjača politička snaga. To bi moglo da se promeni jer ova frakcija ima sve više problema sa 12 poslanika mađarske vladajuće partije Fides.

DW navodi da je, nakon što je Evropski parlament uz okruglo 100 glasova poslanika EPP – u kojem su i nemački demohrišćani – zatražio da se protiv Mađarske, zbog deficita u domenu pravne države, povede postupak za kažnjavanje, počelo da škripi u ovom poslaničkom klubu.

Navodi se da šef kluba poslanika EPP Manfred Weber, koji dolazi iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), namerava da posle izbora postane šef Evropske komisije. On je glasao za pokretanje postupka protiv Mađarske, premda je četvoro njegovih bavarskih kolega bilo protiv. Ali, ni sam Weber još ne želi da prevali preko usana da je za izbacivanje nacionalističkog Fidesa iz ove konzervativne porodice evropskih stranaka.

Na pitanje da li se Fides još uklapa u EPP, Weber je za DW izbegao odgovor.

“Ranijih godina je mađarski parlament uvek bio spreman na kompromise. Sada to više nije tako. Stoga nam treba dijalog i to dijalog na novoj osnovi”, ocenio je Weber.

On najpre želi da sačeka rezultate „dijaloga“ odnosno postupka protiv Mađarske u Evropskom savetu, a DW navodi da to sve može da potraje do posle izbora.

Pozicija Orbana

Navodi se da stranka mađarskog premijera Viktora Orbana nije ni izbliza izolovana u Evropskom parlamentu i da su mnogi demohrišćani iz Španije, Austrije, Italije glasali protiv postupka za sankcionisanje Mađarske. Orban za sada ponavlja da njegova stranka „pripada EPP“, čime je odbio poziv britanskog independiste Nigel Farage da osnuje posebni poslanički klub. 

DW podseća da Farage od sledećeg saziva neće imati reč u Evropskom parlamentu, jer tamo više neće biti Britanaca.

„Gospodin Farage je najveći govornik u Evropskom parlamentu. Slušati ga predstavlja pravo intelektualno zadovoljstvo. Ali, mi nećemo slediti njegov poziv, jer mi pripadamo EPP“, rekao je Orban.

Navodi se da desničari iz Slobodarske partije Austrije (FPO) pokušavaju da pridobiju Orbana i nude mu saradnju u novoj poslaničkoj grupi. Šef FPO i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache namerava da sa istomišljenicima okupi novu većinu u Evropskom parlamentu.

U toj grupi bi bili francuski desničari okupljeni oko Marine le Pen, potom Alternativa za Nemačku, Švedske demokrate i holandska Partija slobode Geerta Wildersa, a možda bi mogla da im se pridruži čak i vladajuća italijanska Lega Mattea Salvinija.

Igranje na kartu Macrona

DW navodi da bi desničarski klub poslanika mogao da bude relativno veliki, možda čak drugi po veličini, i na taj način potisnuti socijaldemokratske i klasične konzervativne snage.

Navodi se da mnoge populističke partije razmatraju saradnju sa novim trustom mozgova „Pokret“ Stevea Banona koji je pokrenut u Briselu sa ciljem da desničari što bolje prođu na predstojećem glasanju. Banon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa sa kojim se uz teške reči rastao, sada želi da ujedini desnicu u Evropi.

DW ocenjuje da, uprkos tome što Evropskoj narodnoj stranci prete gubici, trebalo bi da se desi pravo čudo pa da konzervativci ne ostanu najjača grupacija, a najjača grupacija će verovatno dati i šefa Evropske komisije, čemu se Weber nada.

Navodi se da se i u levo-liberalnom taboru stvari menjaju. Zagovornici EU igraju na kartu francuskog predsednika Emmanuela Macrona, koji bi sada trebalo, slično kao i u predsedničkoj kampanji, da unese svež vetar u evropsku izbornu debatu.

Macron se sa šefom liberalne frakcije (ALDE) Guyom Verhofstadtom dogovorio da osnuje veliki Klub poslanika liberala. Navodi se da je nejasno samo koliko poslanika Macronov pokret „Republika u pokretu“ može poslati u Evropski parlament. Momentalno su liberali sa 68 poslanika četvrta po redu politička snaga u EP, a mogli bi, međutim, da budu odlučujući jezičak na vagi.

Izvor: Agencije