Džakarta čisti sirotinjska naselja

Indonezijske vlasti imaju plan kako se riješiti sirotinjskih četvrti u glavnom gradu. Ko napusti svoju baraku dobiće novac, posao i stan.

Desetak hiljada građana Džakarte živi u skučenim naseljima na obalama rijeke. Naselja su izgrađena na hrpama smeća, a, osim toga, bivaju poplavljena svake godine.

Gradonačelnik Džakarte odlučio je sve to očistiti i srediti.

Joni Erlin je gotovo dvadeset godina živio u straćari. Kuća mu je poplavljena u februaru i tada je prihvatio gradonačelnikovu ponudu.

On i još četiri hiljade ljudi preselili su se u stanove udaljne gotovo dva sata od centra grada.

Vlada mu je omogućila da u stanu živi besplatno nekoliko mjeseci, dala mu je nekoliko komada namještaja i ono najvažnije – posao.

Mnogi ne žele seliti

“Više sam nego sretan, jer prvi put neki funkcioner brine o nama, siromašnima. Nikad mi se ovo nije dogodilo u životu”, kaže on.

No, mnogi bi radije ostali u svojim barakama nego prihvatili ponudu Vlade.

“Sviđa mi se ovdje, a ti stanovi su predaleko. Moja djeca žele ovdje ići u školu, a i muž mi radi blizu. Ne možemo tamo ići”, kaže Novi Sutanti.

Kako bi nagovorio ljude da se presele, guverner je osigurao i besplatan prevoz autobusima i brodovima onima koji rade blizu sirotinjskih naselja.

To, i otvaranje novih radnih mjesta, ključ je uspjeha ovog projekta

“Najbolja stvar koju je guverner uradio jeste što im je našao posao blizu novih stanova. Dvije stotine i pedeset ih već tako radi. Ljudima je to dokaz da postoji izlaz iz njihove situacije”, kaže Vladin zvaničnik Jonathan Pasodung.

Vlasti Džakarte nadaju se da će do iduće godine preseliti više od 20.000  stanovnika, a onda i u potpunosti očistiti grad od sirotinjskih četvrti uz obale rijeke.

No, da bi se to i desilo, mnogi njihovi stanovnici trebaju početi vjerovati da postoji bolja budućnost.

Izvor: Al Jazeera