Džamija u Velikoj Britaniji prima donacije u kriptovalutama

Zvaničnici džamije u britanskoj prijestonici na konferenciji za novinare objavili su primanje zekata u kriptovalutama (Reuters)

Džamija Shacklewell Lane u Londonu prva je džamija u Velikoj Britaniji koja je počela primati donacije u digitalnim valutama bitcoinu i ethereumu. Zayd al-Khair, vjerski savjetnik u toj džamiji, rekao je: “Cilj ovog koraka jest omogućiti onima koji koriste kriptovalutu da izvrše svoju vjersku dužnost.”

Ova britanska džamija počela je primati zekat i sadaku u kriptovalutama 17. maja, s tim da još nije bilo uplata dobrovoljnih priloga na taj način.

Humanitarna organizacija Turkish Islamic Trust, koja upravlja džamijom, saopćila je da će i ona prihvatiti uplate dobrovoljnih priloga u bitcoinu i ethereumu ili bilo kakve vrste donacija za džamiju. Ta organizacija nastoji prikupiti 10.000 funti (13.000 dolara) u tekućem mjesecu ramazanu od sredstava izdvojenih u ime zekata i sadake u digitalnim valutama, ali će nastaviti primati donacije i u klasičnim valutama.

Skupi troškovi pogreba u Velikoj Britaniji

Očekuje se da će sredstva prikupljena od zekata i sadake uglavnom biti iskorištena za renoviranje te džamije. Erkin Guney, predsjednik Odbora povjerenika organizacije Turkish Islamic Trust, kaže da je zgrada džamije stara i da ju je potrebno renovirati.

Dodaje da će novac od zekata i sadake biti upotrijebljen i za pomaganje muslimanskim porodicama da pokriju troškove pogreba, koji su u Velikoj Britaniji veoma skupi, kao i da se osiguraju hrana i smještaj za ljude u potrebi u području u kojem se nalazi džamija.

Odluka džamije u Londonu da prihvati donacije u kriptovalutama ponovo je pokrenula rasprave u islamskom finansijskom sektoru o tome jesu li te valute u skladu sa šerijatskim zakonom s obzirom na to da ne postoje jasna pravila o šerijatskoj dozvoljenosti tih valuta.

Vezano za tu problematiku, Al-Khair kaže da organizacija koja upravlja džamijom ima svoje šerijatsko vijeće, sastavljeno od imama džamije i drugih imama, kao i da su se konsultirali sa stručnjacima iz oblasti islamskih finansija o tom pitanju.

Pojedine zemlje zabranile kriptovalute

Pozvao se i na mišljenje muftije Abdula Qadira Barkatulle, britanskog učenjaka iz oblasti šerijatskog prava, koji podržava upotrebu kriptovaluta u islamskim finansijama. Barkatulla je i član šerijatskog Odbora za nadzor u banci Al Rayan, jedinoj banci koja posluje po islamskim principima u Velikoj Britaniji.

Ranije je Abdul Sattar Abu Ghuddah, ekspert iz oblasti islamskog bankarstva, rekao da se pitanje bitcoina treba rasvijetliti s tehničkog aspekta, kao i da se ponekad suprotstavlja primjenama šerijatskog prava. S druge strane, Ali al-Qaradaghi, generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka, pozvao je da se odrede šerijatski uvjeti i pravila trgovanja digitalnim valutama kako bi se spriječili gubici i smanjili rizici.

Egipatski muftija Shawki Allam pozvao je u januaru da se uvede zabrana na trgovanje digitalnim valutama, dok su pojedini učenjaci u Turskoj, Indiji i Velikoj Britaniji izdali fetvu da je taj novac haram. Islamski pravnici iz Južnoafričke Republike dozvolili su upotrebu kriptovaluta, rekavši da su one postale društveno prihvatljive i da su u sve široj upotrebi.

Izvor: Al Jazeera i agencije