Džanan Musa: Sigurno izlazim na NBA draft

Sigurno je da imam potrebno samopouzdanje, smatram da mogu igrati u NBA, tvrdi bek zagrebačke Cedevite (Facebook/KK Cibona)

Do igrača Cedevite u pravilu nije teško doći, pa tako nije bilo teško doći ni do Džanana Muse. Poziv, molba… i mjesto i vrijeme za razgovor su brzo javljeni. Zašto baš Musa? Zanimljiv mi je taj momak, ekstra talentiran i – za sada se čini – neukrotiv trenerima.

Mislim da sam to već prije napisao, ali ponovit ću još jednom – zadovoljstvo mi je gledati takve igrače, igrače koji u košarku unose strast. Bez obzira na greške koje su u takvom pristupu igri prisutne. Na neki način i nužne. Osim toga, pred momkom koji još nije napunio 19. je uzbudljivo ljeto, ljeto koje će vjerojatno značiti i (novu) životnu prekretnicu – moguć odlazak u NBA ligu.

Najveća nada ABA lige

Džanan Musa je u utorak proglašen dobitnikom nagrade za najveću nadu ABA lige u ovoj sezoni, objavljeno je na službenom internetskom portal regionalnog takmičenja. 

Musa je najboljim proglašen glasovima trenera ekipa ABA lige, glasovima navijača i posebne komisije ABA lige.

Pobjeda Muse, koji je u Cedevitu došao 2015. godine, kao 15-godišnja velika nada evropske košarke, bila je vrlo uvjerljiva, jer je osvojio 64 posto kombiniranih glasova.

Drugoplasirani centar Mege Bemax Goga Bitadze osvojio je 16 posto, a Aleksa Radanov iz FMP-a bio je treći sa pet posto glasova.

Musa je u prošloj sezoni igrao u prosjeku 14,5 minuta, ubacivao 6,3 koševa, imao 1,6 skokova i jednu asistenciju po utakmici.

U 22 kola osnovnog dijela ove sezone prosječno je na terenu bio 23,5 minute, ubaciovao 13,6 poena, imao 3,4 skoka, 1,6 asistencija i 1,2 osvojene lopte.

No, polako, doći ćemo i do toga. “Kupio” me odmah – počeo sam se predstavljati: “Ja sam taj-i-taj, igrao sam…”, a on me prekinuo: “Znam ja ko ste Vi…” Opa, ima i takvih osamnaestogodišnjaka! Čvrst stisak ruke, gledanje ravno u oči, i počinjemo s razgovorom.

  • Razgovaramo pred početak doigravanja regionalne lige, Cedevita je sezonu završila kao treća. Kako je sezona do sada izgledala ‘iznutra’?

– Osim par kikseva na početku, ostalo je bilo uglavnom u redu. Diglo nas je osvajanje Kupa Hrvatske, proteklog vikenda smo igrali dobru utakmicu protiv Partizana, i imamo pravo na određeni optimizam uoči doigravanja.

  • Termin ‘u redu’ prilično je relativan. Ambicije Cedevite idu prema Euroligi, a u polufinalu doigravanja čeka vas Budućnost, koja će imati prednost domaćeg terena.

– Budućnost je odlična ekipa, s odličnim trenerom, dva puta su dobili euroligaša Crvenu zvezdu ove sezone, i sigurno je da ćemo imati težak posao. No, i mi smo njih pobijedili dva puta tokom sezone, dokazali smo sami sebi da se možemo nositi s njima.

  • Dobro, a kakva je sezona iz osobne perspektive?

– Uglavnom sam ispunio sve one zadatke koje sam sam pred sebe postavio prije početka sezone. Ovo je moja treća seniorska sezona, i daleko je najuspješnija. Osjetio sam da s dvadesetak minuta u prosjeku imam važnu ulogu u ekipi, da sam jedan od nositelja igre, i to je za mene bila novost u seniorskoj košarci.

  • Naravno da Musa brojke ne zna napamet, ali sam ih izvadio, jer ih je uvijek zanimljivo provjeriti. Dakle, Džanan Musa je jedan od dva igrača Cedevite koji su odigrali sve utakmice u sezoni. Četvrti je ukupnom minutažom u momčadi, a za 23,5 minuta u prosjeku je uspijevao ubacivati preko 13 poena, i to uz 50 posto šuta – što je za vanjskog igrača jako dobro – čime je najbolji strijelac Cedevite. Ali, ima i uvjerljivo najbolju valorizaciju, što dokazuje njegov all-round potencijal. To je realizirao pod Juretom Zdovcom kao trenerom, dok ga je prethodne dvije sezone vodio Veljko Mršić. Mogu li se usporediti ta dva trenera?

– Rekao bih da je Mršić bio orijentiraniji na napadačku košarku, dok je Zdovc više orijentiran na odbranu.

  • U reprezentaciji Bosne i Hercegovine Vas vodi još jedan zanimljiv i iskusan trener – Dušan Vujošević.

– Duleta igrač ne može ne voljeti… On je košarkaški fanatik, koji na sve načine iz igrača pokušava izvući maksimum, čak i onda kad se ljuti. U posljednjoj domaćoj utakmici u kvalifikacijama, protiv Belgije, kad je vidio kako se mučimo, koliko smo nervozni, kakav pritisak osjećamo, rekao je: ‘Pa šta i ako izgubimo, ništa se strašno neće dogoditi!’, i tek tada smo proigrali. Zna naći prave riječi kad god treba…

  • Dva igrača Cedevite – Stipanović i Musa – igraju značajne uloge u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja ima 2-2 u kvalifikacijama, dok Hrvatska ima 1-3. Ne tražim da to komentirate, samo mi se to čini neobičnim i zanimljivim… Idemo dalje – kad sam posljednji put provjeravao projekcije idućeg NBA drafta, Vaše se ime vrtilo oko 20. mjesta. Zadovoljan?

– Projekcije su različite, recimo da sam prema svim tim projekcijama stalno pozicioniran između 11. i 20. mjesta. Čak sam čitao i neke detaljne analize, prema kojima bih trebao završiti u Pelicansima. No, za sada je sigurno samo to da ću ove godine izaći na NBA draft. Pet dana nakon drafta je novi ciklus reprezentativnih kvalifikacija i tek kad to sve završi sjest ću s porodicom, menadžerom, ljudima iz kluba – jer ću i dalje biti pod ugovorom s Cedevitom – i razradit ćemo detaljan plan. Rekao bih da su još uvijek sve opcije otvorene.

  • Što bi Vas zadovoljilo u vezi NBA?

– Više od visine startnog ugovora značilo bi mi jamstvo za neku minutažu – ne bih želio da mi uloga u NBA bude mahanje ručnikom sa klupe.

  • Očito imate dovoljno samopouzdanja za taj veliki korak. Je li to osnovna karakterna osobina?

– Sigurno je da imam potrebno samopouzdanje, smatram da mogu igrati u NBA. Imam i pobjednički mentalitet, ne bojim se odgovornosti, zadnje lopte, zadnjeg šuta, zadnje sekunde… A od malih nogu vidim se u ulozi lidera. S tim da u Cedeviti ipak treba poštovati starije i iskusnije igrače… Ali, imam i mana, imam ih dosta. Znam da me teško trenirati, trenerima je dosta teško raditi sa mnom – to je isto pitanje mog karaktera. Pokušavam smanjiti broj tih ‘mušica’, tih mana. A počeo sam ozbiljno raditi na ‘fizici’, koja će mi u NBA sigurno trebati. Marljiv sam…

  • Tko će u konačnici donijeti odluku o tome gdje ćete nastaviti karijeru – sam ili menadžer? Kako to danas ide?

– Menadžer. Nakon konsultacija i vaganja svih opcija.

  • Tko je menadžer? Ako nije neka velika tajna…

– Miško Ražnatović, već pet godina.

  • O, još jedno ime u toj impresivnoj ergeli! Neka – čini mi se da redovito nalazi najbolje moguće varijante za svoje igrače. A što kažete na, recimo, Tursku? Basnoslovni ugovori, možda i unosniji nego u NBA, jaka liga. Sigurno bi igrački napredovali i kod – recimo – Željka Obradovića u Fenerbahceu…

– Ni to ne treba unaprijed odbaciti, za sada ne želim zatvoriti ni jedna vrata. Kad ste već spomenuli Fenerbahce – kao mali sam navijao za njih…

  • Otkud to?!

– Pa, roditelji su mi neko vrijeme živjeli u Turskoj, tata je bio veliki fan Fenera, pa sam onda i ja to pokupio od njega. Uostalom, rekoh već – i dalje su sve opcije otvorene.

Izvor: Al Jazeera