Džeki 12 godina zatvora za ratne zločine

Neki od svjedoka bili očevici ubistava (Al Jazeera)

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Edina Džeku, bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije RBiH „Zulfikar“, na 12 godina zatvora zbog ubistava ratnih zarobljenika i civila počinjenih u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993.

Istovremeno, usljed nedostatka dokaza okrivljeni je oslobođen optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice u drugoj polovini 1993. godine.

Džeko je bio u pritvoru od decembra 2011. kada je izručen BiH iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sud BiH utvrdio je odgovornost okrivljenog za sudjelovanje u ubistvima ratnih zarobljenika i civila hrvatske nacionalnosti u Trusini za vrijeme rata u BiH, a u okviru sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Proglašen je krivim za sudjelovanje u strijeljanju šest zarobljenih bojovnika HVO-a, za što je osuđen na deset godina zatvora, dok je za ubistvo dvoje civila osuđen na sedam godina, te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 12 godina.

Sud je prilikom utvrđivanja njegove odgovornosti uzeo u obzir iskaze svjedoka, a neki od njih bili su očevici ubistava, prenosi Fena.

Sud nije mogao izvan razumne sumnje utvrditi Džekinu odgovornost za  zločin na području Jablanice (lokalteti Rogine kuće, restoran “Prenj”), odnosno za protivpravno zatvaranje, fizičko i psihičko zlostavljanje te nečovječno postupanje i pljačku imovine.

Pedeset svjedoka

U ovom predmetu saslušano je pedesetak svjedoka te su predočena 194 materijalna dokaza.

Glavni pretres protiv Edina Džeke počeo je u ljeto 2012.

Za zločine u Trusini ranije je u Sudu BiH izrečena presuda Rasemi Handanović, također, pripadnici Odreda “Zulfikar”.

Pred istim sudom u toku je suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar” te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem pripadniku 45. brigade ARBiH koji se, između ostalog, terete i za zločine u Trusini.

U istoj grupi bio je i Zulfikar Ališpago, bivši komandant Odreda “Zulfikar”, ali se usljed njegove bolesti taj postupak vodi odvojeno.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka, a okrivljenom Džeki, koji je uz jemstvo pušten iz pritvora, produžene su mjere zabrane.

Izvor: Agencije