Džeko: Najlakše će biti protiv Argentine

Edin Džeko postiže 100. gol Manchester Cityja u ovoj sezoni: Pravimo mnogo prilika i dajemo puno golova (AP)

Razgovarao: Ibrahim Sofić

Protekli period bio je veoma uspješan za Edina Džeku. Nakon što je reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila plasman na ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, njegov Manchester City zabilježio je dobre rezultate, kako u domaćim, tako i u međunarodnim takmičenjima.

“Građani” trenutno zauzimaju drugo mjesto u Premier ligi, s bodom zaostatka iza Arsenala. U eliminacijskoj fazi Lige evropskih prvaka igrat će protiv španske Barcelone, a ukupno su postigli više od 100 pogodaka.

Strijelac 100. gola bio je upravo Džeko.

  • Al Jazeera: Nastupili ste u svim ovosezonskim takmičenjima, bilo za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ili za Manchester City i postizali golove. Protiv Cardiffa ste u subotu postigli 100. ovosezonski gol “Građana”. Kako vidite svoj dosadašnji učinak, da li je on najava uspješnog finala sezone – kako za klub, tako i za Bosnu i Hercegovinu u Brazilu?

Edin Džeko: Sretan sam što sam upravo ja postigao 100. pogodak za City u ovoj sezoni, ali sam mnogo sretniji što smo na kraju uspjeli slaviti pobjedu.

Protiv Cardiffa sam i u prvom dijelu sezone postigao vodeći gol, ali smo na kraju izgubili, te nam je ova utakmica bila jako bitna kako bismo ostali u vrhu tabele. Iza nas je sjajan niz, ali to ništa neće značiti ukoliko na kraju ne osvojimo trofej, a trenutno smo u igri za četiri trofeja.

Stojimo dobro u Premiershipu, plasirali smo se u narednu fazu Lige prvaka, a tu su još dva kupa. Dakle, osjećamo se moćno i nadam se da će naše dobre igre potrajati, a ukoliko potraju onda možemo mnogo toga napraviti.

Nekoliko pojačanja

  • Al Jazeera: Dolaskom menadžera Manuela Pellegrinija na klupu Cityja Vaš tim je promijenio stil igre. Sada su akcije brže, igra se s dosta presinga na protivničke igrače. Kako Vama odgovara taj način igre?

Džeko: U odnosu na prošlu sezonu pojačalo nas je nekoliko odličnih igrača: Fernandinho, Jesus Navas, Alvaro Negredo i drugi, koji su nam donijeli dodatni kvalitet, što se i osjeti na igrama. Na početku smo imali malo problema, pogotovo u gostima, ali još smo se upoznavali i uigravali. Sada je sve to mnogo bolje.

Istina je da igramo mnogo brže, a bilo kojem napadaču na svijetu to više odgovara, pa tako i meni. Pravimo mnogo prilika i dajemo puno golova, a lopta se brzo prenosi iz odbrane u napad, što je na kraju i rezultiralo činjenicom da smo već na pola sezone postigli preko 100 pogodaka.

  • Al Jazeera: Spominju se razni klubovi koji se interesiraju za Vaše usluge – od Barcelone, Valencije, preko Borussije Dortmund, pa do nekih rivala Cityja u Premiershipu. Kako na to gledate?

Džeko: Od kako sam došao u Englesku konstatno me povezuju s drugim klubovima, a već sam tri godine u Cityju. Prestao sam obazirati se na pisanje medija i špekulacije, kojih će uvijek biti, igrao ja ili ne. Dakle, želim se samo fokusirati na igre u Cityju, a manje mi je bitno šta se piše u vezi s mojim odlaskom ili ostankom. Ne razmišljam i ne želim se zamarati time. Interesira me samo teren.

Relativno teška grupa

  • Al Jazeera: Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u grupi s Argentinom, Iranom i Nigerijom na SP-u. S nekoliko Argentinaca igrate u Cityju, a SP je na programu za otprilike šest mjeseci. Da li već ima nekih razmišljanja o Mundijalu, grupi i mogućem plasmanu?

Džeko: Još nismo počeli pričati o SP-u, jer nam je trenutno najbitniji City i plasman u Premiershipu. Bit će vremena da pričamo o Brazilu. Svjesni smo kako nam je grupa relativno teška. Ne bih rekao da je lagana, ali, isto tako, za protivnike nemamo nepobjedive reprezentacije.

Argentina je favorit naše grupe, ali će nam protiv njih biti najlakše igrati, jer u toj utakmici nemamo šta izgubiti, a možemo mnogo toga dobiti. Mnogo teže će nam biti protiv Nigerije i Irana, protiv kojih imamo imperativ pobjede, a radi se o odličnim selekcijama, koje se sigurno neće lako predati.

Međutim, optimista sam i vjerujem da imamo snage i kvaliteta da prođemo u eliminacionu fazu, a poslije toga – sve je moguće.

Izvor: Al Jazeera