Džeko o Tottiju, Mourinhu, ratu…

Postizanje toliko golova je odličan uspjeh, ali oni ne bi bili mogući bez podrške tima, saigrača i njihovih asistencija (AP)

Edin Džeko, kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i najbolji strijelac Lige Evrope i italijanskog prvenstva, dao je opširan intervju za SkySport, u kojem je kazao kako bi volio igrati u timu koji vodi Jose Mourinho te kako se za Francesca Tottija može reći samo jedno – legenda.

Ističe kako je njegovoj Romi tokom sezone nedostajala podrška navijača.

“Vidjeli smo kako je Olimpico daleko ljepši kada je pun te kako smo bolji bili protiv Juventusa kada imamo svoje navijače iza sebe. Želio bih da na svakoj utakmici bude tako, jer je i igračima lakše”, ističe Džeko.

Za Tottija, asa “Vučice” koji će u nedjelju odigrati posljednju utakmicu za tim iz italijanske prijestolnice, ne štedi riječi hvale.

“Totti je legenda Rima, to je jedino što se za njega može reći. On je svjetska legenda kao igrač, ali i kao osoba. Dobro sam ga upoznao i veoma je dobar momak. Sve što se dešava na terenu Totti veoma emotivno doživljava.”

Uspješna golgeterska sezona

Napadač iz Bosne i Hercegovine je imao veoma uspješnu golgetersku sezonu.

“Svaki napadač želi postići gol iz svake prilike koju ima. Prva sezona nije bila dobra, ali smo mnogo već govorili o njoj. Sada se želim posvetiti budućnosti, kao što sam uradio i ove sezone. Postizanje toliko golova je odličan uspjeh, ali oni ne bi bili mogući da nisam imao podršku tima, saigrača i njihovih asistencija.”

Trener Rome Luciano Spalletti, nastavlja Džeko, veoma je važan za ekipu.

“On želi da se igra napadači, naučio me je dosta novih stvari, naročito da koristim sav prostor koji imam. U Italiji je teže igrati, odbrana igra uže i povučenija je dosta nego u Njemačkoj i Engleskoj. Ovdje se bolje i jače brani.”

Za Marija Balotellija, s kojim je igrao u Manchester Cityju, kaže kako je “dobar momak”.

“Znam ga bolje nego što se o njemu piše u medijima, igrali smo skupa tri godine. Da je bio nešto pametniji u određenim situacijama, mogao je napraviti daleko više u svojoj karijeri, jer mnogi nemaju njegov talenat”, naveo je Džeko.

Neizbježni rat

Ne krije svoj san, želi igrati u timu koji vodi „Special One“ – Mourinho.

„Tako ga u Engleskoj zovu jer je zaista poseban, osvojio je mnoge trofeje sa različitim timovima. Čuo sam dosta stvari o njemu od drugih igrača koji su igrali za njega i svi govore pozitivne stvari o Mourinhu.“

Kolege iz SkySporta ističu kako je neizbježna tema razgovora sa Džekom bila i rat u BiH.

„Ne bih volio da se tako nešto ikome desi. O mnogo čemu ću razgovarati sa kćerkom, pa i o ratu. Mislim da me je teško djetinjstvo napravilo dosta jačim čovjekom.“

Kada se govori o snazi – ko je za njega posebna „devetka“?

„Posebni su Messi i Ronaldo, no izdvaja se Ibrahimović. On je u posljednjih deset godina najjača devetka“, ističe Džeko.

Izvor: Agencije