Džuma u vašingtonskoj katedrali

Džuma u katedrali će se održati uz podršku nekoliko muslimanskih organizacija u SAD-u (EPA)

Nacionalna katedrala u Washingtonu u petak će vrata otvoriti za muslimanske vjernike kako bi obavili sedmičnu molitvu – džumu, u toj bogomolji, prenosi Anadolija.

Američki mediji pišu kako će ovaj petak Katedrala u Washingtonu biti ispunjena zvucima molitve muslimanskih vjernika što je, kako navode, historijski moment za dijalog i miran suživot pripadnika različitih vjera.

Muslimani, ali i pripadnici drugih religija ranije su učestvovali u kršćanskim i međureligijskim skupovima u pomenutoj katedrali koja pripada Episkopalnoj crkvi, denominaciji Anglikanske crkve.

Ipak, ovo je prvi put da su muslimani u Americi dobili poziv da održe svoju sedmičnu molitvu unutar bogomolje u kojoj su održavane aktivnosti poput sahrana predsjednika.

Ambasador Južnoafričke Republike u SAD-u Ebrahim Rasool, jedan od onih koji su pomogli u organizaciji ovog nesvakidašnjeg događaja, održat će i hutbu tokom džume.

‘Vrijeme za glasove razuma’

“Ovo je ogroman dokaz solidarnosti kršćana prema muslimanima čija vjera je sve više meta napada, ali i prema kršćanima koji se sve više suočavaju sa prijetnjama njihovoj egzistenciji u mjestima poput Bliskog Istoka”, rekao je Rasool.

Ideja o održavanju događaja potekla je nakon razgovora ambasadora Rasoola sa predvodnicom liturgije Katedrale u Washingtonu Ginom Gilland Campbell.

Naime, tokom posjete ovoj bogomolji, Rassol je istakao kako ga ukrašene rezbarije unutar katedrale, lukovi, ali i dugi centralni prolaz najviše podsjećaju na drevne džamije.

“Ono što me dojmilo je da je vidio džamiju gledajući u ovu bogomolju. To je bio snažan moment. To znači da mi možemo stajati na istom mjestu u istoj zgradi, ali ipak vidjeti naše vjerske tradicije”, rekla je Campbell.

Istakla je da je sada pravo vrijeme za “glasove umjerenosti i razuma” u svim vjerskim skupinama kako bi pokazale “ujedinjujuću moć molitve”.

Također smatra da se ovakvim inicijativama može doprinijeti snažnoj međureligijskoj saradnji i dijalogu među pripadnicima različitih vjera.

Rasool vjeruje da je ovaj događaj od velikog značaja jer, kako kaže, sve vjere u svijetu su danas pod velikim pritiskom i na meti različitih manipulacija.

Džuma u katedrali će se održati uz podršku nekoliko muslimanskih organizacija u SAD-u uključujući i Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR) a cijeli događaj će biti prenošen uživo na internet stranici katedrale.

Sa jednog dijela katedrale bit će uklonjene stolice kako bi se mogao staviti tepih na pod i tako ambijent prilagoditi muslimanskim vjernicima, muškarci i žene će biti odvojeni u prostoriji kako nalažu islamska pravila, dok će u jednom dijelu katedrale biti postavljene stolice za starije vjernike koji molitvu obavljaju u sjedećem položaju.

Izvor: Agencije