Džumhur pobjednik ATP turnira u Sankt Petersburgu

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur pobjednik je ATP turnira u Sankt Petersburgu.

Džumhur je u finalu milion dolara vrijednog turnira pobijedio trećeg nosioca i 29. igrača na ATP listi Italijana Fabija Fogninija sa 3:6, 6:4, 6:2 i došao do prve ATP titule u karijeri.

Dvadesetpetogodišnji Sarajlija uspio se vratiti u igru nakon što je izgubio prvi set te napraviti preokret protiv favoriziranog Italijana i doći do naslova koji mu je donio 178 hiljada dolara i 250 bodova. Tako će bh. teniser od sutra biti 40. igrač svijeta.

U drugom setu Džumhur je u petom gemu napravio brejk, ali je istom mjerom uzvratio Fognini. No, bh. teniser je i u devetom gemu osvojio poen na servis protivnika te poveo sa 5:4, a svoj servis gem završio bez izgubljenog poena uz završni as udarac za izjednačenje 1:1.

Sigurnim servisom do pobjede

Početak trećeg seta pripao je bh. teniseru koji odmah pravi brejk, a potom uzima i svoj servis gem. Prednost brejka zadržao je do kraja, a svoj nadmoć krunisao je u sedmom gemu kada je još jednom osvojio servis protivnika te sigurno na svoj servis došao do pobjede.

Naredne sedmice Džumhur će nastupiti na turniru u kineskom Shenzhenu gdje je postavljen za šestog nosioca. Protivnik u prvom kolu mu je Australac John Millman.

Izvor: Al Jazeera i agencije