E-građanin: Do dokumenata iz vlastitog doma

Prije točno četiri mjeseca, Hrvatska vlada predstavila je projekt e-građanin kojim se građanima na jednom portalu omogućava uvid u sve važne informacije.

Sada se samostalno može na pisaču isprintati rodni list i drugi dokumenti za koje se moralo čekati u redovima. Ekipa Al Jazeere istražila je u kojoj je mjeri taj projekt naišao na zanimanje građana.

Nekoliko klikova mišem i profesorici informatike Zlatki Markučić dostupni su svi podaci njezinih učenika. Ocjene, izostanaci, termini kontrolnih zadaća i sve ostalo što se odvija na nastavi.

Zagrebačka XV. gimnazija, u kojoj profesorica Markučić radi, prva je uvela elektronički dnevnik koji je u toj srednjoj školi prije četiri godine testiran kao pilot-projekt.

Roditeljima prednost, učenicima nedostatak

“Situacija danas je takva da se taj projekt toliko razgranao da se svakih mjesec-dva dodaju nove funkcionalnosti za različite specifičnosti u školama, od osnovnih do strukovnih”, kaže Markučić.

Sustav e-dnevnika danas se koristi u više od 260 škola. Nastavnici su ga prihvatili vrlo dobro.

“Brzo se pokazalo da osnovna informatička pismenost nije presudna, da je samo stvar je li netko nešto prihvatio ili nije”, kaže Markučić.

Od ove godine uvedena je mogućnost da uvid u sve podatke iz e-dnevnika imaju i roditelji.

“Vrlo je dobar odaziv roditelja i broj izostanaka se bitno smanjio, a mislim i da se količina, odnosno kvaliteta ocjena povećala”, kaže Ernest Wendling, također, profesor informatike u XV. gimnaziji.

Roditeljima prednost, učenicima nedostatak. Jer sada je kontrola znatno jednostavnija.

Vlada zadovoljna odzivom građana

“Teže je svakako ‘zamuljati’ ocjene, a prednost je da, ako roditelji ne koriste račun učenika, ocjene mogu vidjeti sa 48 sati zaostatka, tako da se ima vremena skupiti hrabrosti”, kaže učenik Stjepan Brkić.

“Uglavnom im sama govorim ocjene, ali ako treba, ja im pokažem”, rekla je Stjepanova kolegica Barbara Copić.

E-dnevnik je jedan dio projekta e-građanin koji je Hrvatska vlada predstavila prije točno četiri mjeseca.

“U bilo kojoj poslovnici Financijske agencije potrebno je podići korisničko ime i aktivacijski kod, a potom se registrirati na stranici središnjeg državnog portala”, izvještava iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Do sada to je učinilo više od 84.500 ljudi, čime su u Vladi zadovoljni. U sustavu se najviše koristi usluga osobnog korisničkog pretinca s 200.000 prijava.

Može se provjeriti uvid u registar birača, broj osobnog identifikacijskog broja ili porezne kartice.

Jedna od usluga su i poruke od tijela javne uprave. Ministarstvo unutarnjih poslova, primjerice, korisnicima će slati informaciju o isteku registarskih oznaka.

Do dokumenata iz vlastitog doma

Građanima je sada omogućeno da do nekih svojih dokumenata dođu iz vlastitog doma.

“Izvod iz matične knjige rođenih i rodni list do sada su se u matičnom uredu plaćali oko šest eura. Sada je to besplatno i brže, jer isprintani rodni list vrijedi kao i onaj podignut u matičnom uredu”, javlja Ivan Čorkalo.

Krajnji je cilj ovog projekta umrežavanje svih segmenata državne i javne uprave i ubrzavanje administracije.

Međutim, veliki problem u realizaciji je to što od gotovo milijun i pol kućanstava u Hrvatskoj, oko polovice nema pristup internetu.

Izvor: Al Jazeera