EBRD okupio balkanske premijere u Londonu

Prema riječima predsjednika EBRD-a Sume Chakrabartija, ključna područja za povezivanje zemalja regije su promet i energetika (EPA)

Europska banka za obnovu i razvoj okupila je u Londonu sedmoricu balkanskih premijera, predstavnike Europske unije, međunarodnih financijskih institucija i potencijalne investitore na skupu posvećenom jačem ekonomskom povezivanju i predstavljanju mogućnosti za ulaganja na Zapadnom Balkanu.

S tog mini ekonomskog samita sudionici su poručili kako su stabilnost i međusobna suradnja ključni uvjeti za ekonomski napredak i predstavljanje Zapadnog Balkana kao “investicijske destinacije”.

Premijer Srbije Ivica Dačić predstavio je rezultate njegove zemlje u stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje i ulaganje, ističući da nijedan projekt ne može i neće biti ostvaren bez stabilnosti regije.

“Nećemo pričati bajke, nisu investitori humanitarni radnici – oni hoće profit. Niko neće ulagati u nestabilnost”, naglasio je.

Ukazujući na značaj dobrosusjedske suradnje, Dačić je napomenuo kako “moramo bolje da se organizujemo između sebe, i to bez previše priča o bratstvu, već o zajedničkom interesu”.

Veliki potencijal

“Zapadni Balkan može da bude razvojno najdinamičniji dio Evrope ako se Evropska unija, kao lokomotiva evropskog progresa, tome posveti suštinski, sa više povjerenja i manje administrativno-birokratskog arbitriranja”, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Dodao je kako je ekonomski razvoj preduvjet i za brže demokratske promjene, za jačanje institucija i vladavine prava, za život po europskim standardima.

“To je formula trajne stabilnosti Balkana, a samim tim i najbolji doprinos evropskoj bezbjednosti”, rekao je Đukanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je, govoreći o mogućnostima za potencijalna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, naveo veoma povoljan geografski položaj zemlje, mnogobrojna prirodna bogatstva, koja su većinom neiskorištena, te energetski sektor, ističući primjer velikog hidropotencijala, koji se koristi samo 35 posto.

Ukazao je i na izrazite potencijale vjetra i sunca, kao i potencijalna nalazišta nafte i plina, gdje preliminarne analize ukazuju na nalazišta blizu 50 milijuna tona crnog zlata.

Prema njegovom mišljenju, nužno je ulagati u infrastrukturu, posebno u gradnju koridora 5c, modernizaciju postojećih aerodroma i rekonstrukciju devastiranih lokalnih i regionalnih cesta.

Investicijska destinacija

Prvi samit zemalja zapadnog Balkana u uredima EBRD-a prilika je za poslovne lidere i međunarodne kompanije da saznaju više o zemljama regije.

“Ideja skupa je da pošalje snažnu političku poruku o zrelosti regije, a Zapadni Balkan da predstavi kao investicijsku destinaciju”, poručio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti otvarajući skup.

Prema njegovim riječima, ključna područja za povezivanje zemalja regije su promet i energetika, a međunarodne financijske institucije nastavit će institucionalno i financijski doprinositi cilju – promociji regije kao destinacije za ulaganje.

EBRD je, kako je naveo Chakrabarti, samo u prošloj godini u projekte na Zapadnom Balkanu uložio blizu 2,1 milijardu dolara.

“Uvjeren sam da ćemo zajedno predstaviti realnu i veoma privlačnu sliku Zapadnog Balkana. EBRD je, kao i uvijek, spreman pomoći Zapadnom Balkanu da ostvari svoj pun ekonomski potencijal”, dodao je Chakrabarti.

Regija još nestabilna

Europski povjerernik za proširenje Štefan Fuele ukazao je na to kako je gradnja međusobnog razumijevanja poticaj za gospodarski razvoj i istaknuo da se regija suočava s izazovima s kojima se suočila i EU u vrijeme krize.

Prema njegovim riječima, znaci izlaska EU-a iz krize prilika su i za Zapadni Balkan, te je ključnima ocijenio strukturne reforme u zemljama regije.

“Nezaposlenost je velika, kao i javni dug, dok konkurentnost ovisi o političkim odlukama, umjesto o tržišnim pravilima”, upozorio je Fuele te pozvao investitore koji sudjeluju na skupu u Londonu da iskoriste priliku i navedu područja u kojima bi zemlje regije mogle stvoriti uvjete za investicije.

Britanski ministar bez portfelja Kenneth Clark upozorio je kako “nedavni događaji u Bosni i Hercegovini” pokazuju da stabilnost regije još nije u potpunosti ostvarena, ali je izrazio nadu da će Zapadni Balkan nastaviti putem europske integracije i stabilizacije jer, kako je naveo, ima “ogroman potencijal za rast”.

U okviru Zajedničkog akcijskog plana EBRD se obvezao da će tijekom 2013. i 2014. godine investirati više od 30 milijardi eura u zemlje središnje i jugoistočne Europe.

Na premijerskoj sesiji sudjelovali su i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Zoran Milanović, Makedonije Nikola Gruevski i Kosova Hashim Thaci.

Izvor: Agencije