EBRD plasira milijarde eura u projekte u regiji

BiH je potpisala sporazum s EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na koridoru Vc (Al Jazeera)

Premijeri država zapadnog Balkana sudjeluju na investicijskoj konferencije u Londonu, koju organizira Europska banka za obnovu i razvoj, a s koje su najavljeni brojni projekti.

Zaključeno je da balkanske države imaju snažan gospodarski potencijal, ali moraju poboljšati svoje performanse.

U studiji koju potpisuje EBRD navodi se da će biti potrebna desetljeća da države zapadnog Balkana stignu države članice Europske unije.

Na konferenciji sudjeluju predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te premijeri Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo).

Za autoceste u BiH 750 miliona eura

Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u infrastrukturu, posebno u prometnice, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

Tokom konferencije potpisan je sporazum s EBRD-om u iznosu od 750 milijuna eura za četiri dionice na autocesti koja bi trebala proći koridorom Vc u duljini od 70-ak kilometara, od čega je 500 milijuna eura predviđeno utrošiti na teritoriju entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a 250 milijuna eura na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska.

Time će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne Bosne i Hercegovine i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Potencijali Crne Gore

I crnogorski premijer Duško Marković ukazao je kako su, iz perspektive Crne Gore, prioritetni regionalni projekti Jadransko-jonski koridor, brza putna prometnica i plinovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture.

Po njemu, oni su “preduslov za čvršće ekonomsko povezivanje i kretanje ljudi i robe i vezivanje na evropske koridore”.

“Važno je jačanje regionalne ekonomske saradnje, koja treba da ojača stabilnost regiona, pojednostavi funkcionisanje privreda u regionu i doprinese bržem ekonomskom rastu”, rekao je Marković.

Smatra da fokus država zapadnog Balkana u predstojećem razdoblju treba biti eliminiranje necarinskih barijera u međusobnoj trgovini, i to kroz skraćivanje čekanja na graničnim prijelazima ujednačavanje različitih standarda.

Kao posebne prednost Crne Gore naveo je turizam, energetiku, poljoprivredu i prerađivačku industriju.

Najviše koristi ima Srbija

Premijerka Srbije Ana Brnabić istaknula je izgradnju plinovoda s Bugarskom, kao jedan je od prioritetnih projekata, navodeći kako je plan da se završi do 2020. ili 2021. godine.

EBRD je vodeća financijska institucija u regiji.

U Albaniji sudjeluje u 80 projekata vrijednih milijardu eura, u Bosni i Hercegovini provodi 146 projekata s više od dve milijarde eura, dok je 109 projekata i investicije vrijedne više od milijardu i pol eura u Makedoniji.

EBRD je uključen u 56 projekata vrijednih 538 milijuna eura u Crnoj Gori, a Kosovo je usluge Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 313 milijuna eura koristilo za 55 projekata.

Srbija je zemlja koja najviše koristi usluge EBRD-a; više od četiri i pol milijarde eura ta institucija izdvojila je za 218 projekata u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije