ECB: Masovna kupovina državnih obveznica

Iz Europske središnje banke (ECB), čiji se čelnik obvezao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da nastavi program masovne kupovine državnih obveznica vrijedan tisuću milijardi eura, stižu ohrabrujuće riječi za europska tržišta kapitala.

Ventil je odvrnut do kraja. Program jačanja likvidnosti Europske središnje banke još je aktivan u punom kapacitetu.

“Nakon skoro sedam godina eskalacije dužničkih kriza diljem Europe, kompanije i domaćinstva nerado se odlučuju na ekonomske rizike. Zbog toga će biti potrebno mnogo vremena prije nego što budemo mogli reći da smo postigli uspjeh”, rekao je Mario Draghi, predsjednik ECB-a.

Drugim riječima, predsjednik Europske središnje banke poručuje da se program vrijedan tisuću milijardi eura, koji podrazumijeva kupovinu državnih obveznica zemalja članica eurozone, nastavlja.

Snažan rast izvoza

Niz ekonomskih pokazatelja ukazuje na to da se eurozona oporavlja, zbog čega mnogi tvrde da je program ECB-a uspješan.

Drugi tvrde da je još rano za takav sud, dok treći, pak, smatraju da je središnja banka zakasnila s pokretanjem ovakvog programa.

“Opravdano se može pomisliti da je Europska središnja banka trebala ovaj program pokrenuti već 2012. Za pet godina od danas, mislim da ćemo moći reći da je njegovo pokretanje u 2015. pomoglo, no možda je oporavak SAD-a pomogao još više. Zbog toga vjerujem da je ECB možda i zakasnio”, smatra ekonomist Peter Dixon.

Još je od pomoći svakako i snažan rast izvoza eurozone, potaknut slabljenjem zajedničke valute.

Međutim, euro jača treći tjedan zaredom i nalazi se na tromjesečnom maksimumu.

Kada je riječ o petogodišnjoj prognozi Marija Draghija, njegove točne riječi bile su da će do kraja tog perioda Europska središnja banka ličiti na središnje banke u “normalnim” zemljama.

Izvor: Al Jazeera i agencije