ECB proširuje program kupovine imovine

Draghijev potez naišao je na kritike, uključujući i one iz Bundesbanka (AP)

Europska središnja banka spremna je bez nepotrebnih odgoda proširiti program kupnje imovine, najavio je predsjednik ove institucije Mario Draghi.

“Upotrijebit ćemo, u okviru svoga mandata, sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju kako bismo vratili inflaciju prema zacrtanoj razini, i to bez nepotrebnih odgoda”, kazao je on na konferenciji bankovne industrije u Frankfurtu.

“Pojačat ćemo pritisak i dodatno proširiti kanale za intervenciju kroz odgovarajuće izmjene obujma, tempa i strukture kupovina”, dodao je.

Jačanje likvidnosti financijskog sustava

Kako bi otklonio prijetnju deflacije u eurozoni, ECB je snizio ključne kamatne stope na novu rekordno nisku razinu nadomak nuli i pokrenuo program kupnje imovine kako bi pojačao likvidnost u financijskom sustavu.

Ti su potezi naišli na kritike, uključujući i one iz moćnog njemačkog Bundesbanka, koji poručuje da ECB time prekoračuje svoj mandat.

Njemački guverner Jens Weidmann izbjegao je na konferenciji u Frankfurtu temu monetarne politike i usredotočio se, umjesto toga, na bankovnu superviziju.

“Ne možemo stalno komentirati izjave jedan drugome”, prenosi Reuters njegove riječi.

Draghi je, pak, stavio naglasak na “aktivnije upravljanje bilancom” ECB-a.

“Odlukama o mjerama monetarne politike koje smo donijeli u lipnju i posebno u rujnu prešli smo iz političkog okvira baziranog najvećim dijelom na pasivnom jačanju likvidnosti na aktivnije upravljanje našom bilancom, uz višu razinu kontrole”, pojasnio je čelnik ECB-a.

Inflacija tek 0,4 posto

“To znači da našu monetarnu politiku sada definiraju promjene u vrijednosti i strukturi naše bilance – odnosno, da budem konkretniji, tržišta na kojima interveniramo i obujam i tempo kupovina. Očekujemo da će takve intervencije utjecati na gospodarske aktivnosti i na inflaciju”, naglasio je.

Inflacija u eurozoni trenutačno iznosi samo 0,4 posto, što znači da je osjetno ispod razine “nešto ispod dva posto”, koju ciljaju u ECB-u.

Stoga su se pojavile bojazni da bi eurozona mogla kliznuti u deflaciju.

“Ne možemo čekati prekriženih ruku, moramo budno paziti da niska inflacija ne prožme gospodarstvo i da time dodatno ne pogorša situaciju i izglede za inflaciju”, upozorio je Draghi.

Izvor: Agencije