ECHO napravio humanitarni plan za Mijanmar

Plan pomoći ECHO-a uključuje zaštitu ili ublažavanje diskriminacije i etničkih tenzija i zlostavljanja muslimanske zajednice (AP)

Ured za humanitarne aktivnosti Evropske komisije (ECHO) utvrdio je humanitarni plan pomoći za Mijanmar, u kojem raste nasilje nad Rohingya muslimanima.

Mijanmar broji ukupno 135 različitih etničkih grupa, podijeljenih u osam glavnih regija. Nalazi se među državama koje primaju najmanje pomoći po stanovniku.

Prema navodima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), ova država je primila 6,5 dolara po osobi u 2009.

Fokus na Rakhine

ECHO ima za cilj fokusirati se na potrebe najugroženijih populacija među kojima je i država Rakhine u kojoj žive Rohingya muslimani. Ova zajednica broji blizu 700.000 ljudi koji su trenutno izloženi raznim oblicima segregacije i diskriminacije.

Situacija ima političke korijene i državne vlasti pokazuju nevoljkost da investiraju u humanitarne organizacije, koje opet nailaze na razne prepreke tako da nema ujedinjenog apela za Mijanmar, smatra ECHO.

Humanitarni plan pomoći ECHO-a Rakhina državi uključuje: zaštitu i/ ili ublažavanje diskriminacije i etničkih tenzija i zlostavljanja muslimanske zajednice, obezbjeđivanje hrane za vrijeme suše, dodatne ishrane potrebne za djecu i trudnice te osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Pomoć Tajlandu

Konflikti i teška ekonomska situacija u Mijanamaru rezultirali su velikom migracijom stanovništva na Tajland. ECHO želi osigurati humanitarnu pomoć i izbjegličkim kampovima na Tajlandu.

U 2012. ECHO će obezbijediti 18.192.307 eura, a Tajlandu 5.807.693 eura za pomoć izbjeglicama iz Mijanmara.

ECHO navodi da će humanitarna pomoć mijanmarskim Rohingya muslimanima biti potrebna sve dok se ne iznađe političko rješenje u toj zemlji.

Izvor: Agencije