ECOWAS sprema intervenciju na sjeveru Malija

Čelnici ECOWAS-a, Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, sastali su se kako bi odobrili plan za razmještaj 3.300 vojnika s ciljem preuzimanja sjevernog Malija od pobunjenika.

To je neophodan korak kako bi dobili dopuštenje Vijeća sigurnosti UN-a, koji mora dati mandat snagama ECOWAS-a.

Pod čelništvom predsjednika Obale Slonovače Alassanea Ouatarraea ova organizacija planira intervenciju u sjevernom Maliju u nekoliko faza.

U početku je cilj koncentrirati se na dodatnu obuku vojske Malija i zadržati stabilnost na jugu zemlje, koji je pod nadzorom vladinih snaga.

Čelnici Malija nadaju se da će prisustvo snaga ECOWAS-a uvjeriti pobunjenike da pristanu na pregovore. 

Međutim, ECOWAS i njegovi zapadni saveznici također vjeruju da će biti potrebna i vojna akcija kako bi tvrdolinijaše među pobunjenicima prisilili na primirje.

Državni udar

Kriza u Maliju počela je u martu kada su bivši vojnici predvođeni Musom Sanogom izveli državni udar zbog, kako su rekli, nesposobnosti vlade da zaustavi pobunu na sjeveru. 

Vojna hunta tad je obećala da će slomiti pobunjenike, ali za samo nekoliko sedmica cijela regija sjevernog Malija, što je gotovo trećina države, pala je pod nadzor separatističkih Tuarega. 

Dominantno sekularni Tuarezi u međuvremenu su proglasili nezavisnu državu na sjeveru, koju su nazvali Azawad.

Međutim, njih su u međuvremenu potisnule druge naoružane skupine kao što su Ansar Eddin i Jedinstvo i džihad, koje za cilj imaju nametanje stroge primjene islamskih zakona u Maliju. 

Iako vojna intervencija u Maliju ima podršku Francuske i ostalih zapadnih zemalja, neke susjedne države, uključujući i Alžir, tome se suprotstavljaju.

Čelnici ECOWAS-a nadaju se da će njihov plan odobriti UN, što će potencijalno otvoriti put još jednom oružanom sukobu u Africi.

Izvor: Al Jazeera