Edi Rama: Ne treba prizivati ‘vuka’

Edi Rama je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da niko ne želi “veliku Albaniju”, ali da kada neko stalno viče “vuk, vuk…”, može ga i prizvati.

On je, na prezentaciji knjige Nova država – moderni državnik Hashim Thaci, rekao da je vrijeme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju.

“Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao ‘veliku Albaniju’. To je korišteno kao opravdanje za etničko čišćenje”, tvrdi albanski premijer.

On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.

“Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno”, ukazao je on.

Izazov vlastima Srbije

Rama, također, tvdi da je Kosovo postalo sigurno mjesto za Srbe.

U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.

“Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vrijeme [Josipa Broza] Tita, pa čak i [Slobodana] Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu”, ukazao je Rama.

Kada je riječ o EU, od koje traži otvaranje pregovora s Albanijom, Rama je rekao da ne prijeti više nego što čini predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Nikada nisam rekao da treba integrirati zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Mislim da je to malo pretjerano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu”, zaključio je on.

Knjiga o Hashimu Thaciju

U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i sigurnosti politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope, predstavljena je knjiga o aktuelnom predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju.

Na prezentaciji su govorili  Thaci, Albert Rohan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i nekadašnji generalni sekretar austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Wolfgang Petritsch, bivši izaslanik EU-a za Kosovo.

Predstavljanje knjige je najavljeno saopćenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga “priča o rijetkom uspjehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsjednika Kosova, najmlađe evropske države”.

Izvor: Agencije