Egipat: Al-Azhar nudi rješenje krize

Zavađeni egipatski političari odrekli su se nasilja u četvrtak, nakon što su ih pozvali najutjecajniji islamski učenjaci da razgovaraju kako bi okončali smrtonosne nemire.

U ovosedmičnim sukobima u Kairu poginulo je skoro 60 osoba. Opozicione grupa nisu otkazale nove demonstracije zakazane za petak.

Međutim, učesnici sastanka, među kojima su bili i lideri Muslimanske braće i njihovi sekularni suparnici, opisali su zajedničko saopćenje kao veliki korak unaprijed u okončanju sukoba koji su počeli tokom revolucije u sklopu Arapskog proljeća.

Sastanak je sazvao šejh Ahmed el-Tayyib, dekan hiljadugodišnjeg Univerziteta al-Azhar.

On je rekao političarima da je nacionalni dijalog, “u kojem su svi elementi egipatskog društva prisutni, bez ijednog izuzetka, jedini način da riješi problem razlika”.

“Politički rad nema nikakve veze s nasiljem ili sabotažom i dobrobit svih naroda i sudbina naše nacije zavisi od poštovanja vladavine zakona”, rekao je šejh.

Optimizam opozicije

Jedan od vođa egipatske opozicije, nobelovac Mohamed ElBaradei, izjavio je da je optimista poslije sastanka lidera suprotstavljenih stranaka o okončanju nasilja.

“Izašli smo s određenom vrstom optimizma” sa ovih razgovora, rekao je on novinarima poslije sastanka koji je sazvao šejh Tayyib.

“Svako od nas će učiniti ono što može, u dobroj volji, kako bi ponovo izgradili povjerenje među različitim frakcijama egipatske nacije”, dodao je ElBarade, prenosi Reuters.

Učesnici sastanka potpisali su dokument kojim su se odrekli nasilja i dogovorili su osnivanje komiteta političara suprotstavljenih grupa kako bi izradili program za daljnje razgovore, saopćeno je poslije sastanka.

Među potpisnicima su liberalni političar Mohamed ElBaradei, lider ljevice Hamdeen Sabahi i svi šefovi egipatskih političkih partija.

Ključne ličnosti

Sastankom je predsjedavao šejh al-Tayyib, a prisustvovale su mu obje ključne ličnosti partije Muslimanske braće, Saad al-Katatni i njegov zamjenik Mahmoud Ezzat.

Ovaj sastanak i njegov ishod u vidu odricanja od nasilja uslijedio je nakon što je šef armije Egipta upozorio u utorak da ulične borbe mogu dovesti do propasti države.

Više od 50 ljudi poginulo je u žestokim protestima i sukobima s policijom koji su izbili prošle sedmice, na drugu godišnjicu pobune kojom je zbačen režim predsjednika Hosnija Mubaraka.

Opozicija je optužila predsjednika Muhameda Mursija da je izdao duh revolucije koncentrirajući previše vlasti u svojim i rukama Muslimanske braće, decenijama starog tajnog islamskog pokreta koji je bio zabranjen u vrijeme Mubaraka.

Muslimansko bratstvo optužuje svoje protivnike da žele zbaciti prvog egipatskog predsjednika izabranog na izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije