Egipat djelomično otvorio prelaz Rafah

Brojni stanovnici Gaze bili su u Egiptu kad je prelaz zatvoren (AFP)

Egipat je privremeno otvorio granični prelaz Rafah na granici sa Gazom, prvi put od kada je zatvoren krajem oktobra nakon bombaškog napada na Sinajskom poluostrvu, kazali su zvaničnici.

Prelaz, koji je jedina pristupna tačka palestinskoj teritoriji koju ne kontroliše Izrael, bit će otvoren na po četiri sata u srijedu i četvrtak, rekao je zvaničnik Vlade Egipta.

”Prelaz će biti otvoren tokom dva dana kako bi se omogućio protok saobraćaja, uglavnom iz Egipta u Gazu”, dodao je.

Granica je zatvorena od 24. oktobra, kada je 31 egipatski vojnik ubijen u zasjedi na Sjevernom Sinaju.

To je bio najsmrtonosniji napad na egipatske vojnike otkako je vojska svrgnula bivšeg predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013.

U međuvremenu, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je da su dvojica policajaca i vojnik ubijeni u El-Arishu u srijedu, nakon što su njihov automobil napali nepoznati naoružani ljudi.

Palestinci: I dalje onemogućen izlazak iz Gaze

Palestiniski zvaničnici kažu da je granični prelaz otvoren samo s jedne strane, te ljudi mogu ući u Gazu, ali ne i iz nje izaći.

”Ova mjera se primjenjuje samo na one koji su van Gaze i žele se vratiti, a ne na one Palestince koji žele napustiti Gazu”, rekao je Maher Abu Sabha, direktor graničnih prelaza u Pojasu Gaze, prenosi AFP.

Ujedinjene nacije su objavile da više od 3.500 Palestinaca s egipatske strane granice čeka na povratak, otkako je zatvoren prelaz.

Zbog zatvaranja granice, hiljade stanovnika Gaze ne mogu se liječiti ili obrazovati u Egiptu i šire, navodi UN.

U međuvremenu, Egipat je počeo uništavati kuće uz granicu, kako bi stvorio sigurnosnu tampon-zonu i blokirao tunele za krijumčarenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije