Egipat domaćin vojnih vježbi koje bi mogle prerasti u ‘arapski NATO’

Katar i Oman, koji su u sukobu sa Saudijskom Arabijom, UAE-om, Bahreinom i Egiptom, neće sudjelovati u vojnim vježbama (EPA)

Vojne snage i posmatrači iz osam arapskih zemalja okupljaju se u Egiptu gdje će se u subotu održati vojne vježbe, saopćila je egipatska vojska, osvrnuvši se na potez koji bi mogao prerasti u regionalni savez protiv iranskog utjecaja. 

Administracija Donalda Trumpa tiho je poticala zemlje Arapskog zaljeva te Egipat i Jordan na sklapanje saradnje koju su neki dužnosnici Bijele kuće nazvali “arapskim NATO-om” sunitskih muslimanskih saveznika, suprotstavljenog šiitskom Iranu.

Koalicija arapskih zemalja, koju predvodi Saudijska Arabija, trenutno intervenira u ratu u Jemenu zračnim napadima protiv pobunjenika, snaga koje se oslanjaju na Iran i koje kontroliraju većinu sjevera zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

U objavi na Facebooku, glasnogovornik egipatske vojske rekao je kako zračne, kopnene, pomorske i specijalne snage iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina i Jordana pristižu u Egipat zbog održavanja vježbi “Štit Arapa 1”, koji će se održavati između 3. i 16. novembra.

Posmatrači iz Libana i Maroka također će prisustvovati vojnim vježbama, rekao je pukovnik Tamer al-Refai, glasnogovornik vojske.

Saradnja sa SAD-om

Rafai je istaknuo kako su vježbe dio napora Egipta kojima pokušava unaprijediti vojnu saradnju s drugim arapskim zemljama, ali odbio je kazati može li ta saradnja prerasti u neku vrstu vojnog saveza.

Katar i Oman, koji su u sukobu sa Saudijskom Arabijom, UAE-om, Bahreinom i Egiptom, neće sudjelovati u vojnim vježbama.

Bijela kuća potvrdila je u julu kako već nekoliko mjeseci radi na izgradnji savezništva sa svojim regionalnim partnerima.

Američki izvori rekli su kako su saudijski dužnosnici predložili ideju formiranja sigurnosnog saveza, prije nego što je Trump posjetio kraljevstvo prošle godine, kada je najavio veliki posao prodaje oružja. O spomenutoj ideji savezništva tada nije bilo govora.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je pozvao na prekidanje sukoba u Jemenu te kazao kako bi UN-ovi pregovori o završetku građanskog rata trebali početi sljedeći mjesec.

Izvor: Agencije