Egipat: Ministar izjavom o poslaniku Muhamedu pokrenuo lavinu na internetu

Zend je putem egipatskih medija osudio Muslimansku braću za ovu navodnu, prljavu kampanju (Reuters)

Ministar pravde u Egiptu doživio je žestoku odmazdu na društvenim mrežama nakon što je izjavio kako bi „smjestio u zatvor i poslanika Muhameda“.

Egipatski ministar pravde Ahmed al-Zend u gostovanju na egipatskoj televiziji diskutovao je sa svojim političkim rivalom pri čemu ga voditelj programa pitao da li bi uhapsio novinare: „Čak i da je Poslanik, mir da je s njim“, Zend je brzopleto odgovorio i ispravio izjavu, dodavši da će svako ko je kriv biti zatvoren „bez obzira na ugled“.

„Čak i sudije mogu biti zatvorene, ne želim govoriti o zatvaranju novinara ili učitelja, ja govorim o zatvaranju optuženika, bez spominjanja titula“, rekao je on.

Jedna od najprestižnijih institucija sunitskog islama, Univerzitet Al-Azhar, objavio je nedjelju upozorenje protiv bilo kakvih bogohulnih izjava u vezi sa poslanikom Muhamedom, „čak i greškom“.

Video snimak sa Zendovom izjavom je masovno dijeljen putem društvenih mreža sa aktuelnim hashtagom „Ne poslanika, krivično goniti al-Zenda“.

Koristeći formirani hashtag mnogi su tražili ostavku egipatskog ministra uz krivično gonjenje kao posljedicu njegovih komentara.

Jedan od korisnika twittera je spomenuo da je prijašnji ministar pravde podnio ostavku nakon što je izjavio da sinovi sakupljača smeća ne bi trebali biti sudije.

„Bivši ministar pravde je uklonjen jer je komentarisao sakupljače smeća, zamislite šta bi se trebalo desiti kada se ovako govori o Poslaniku“, rekao je korisnik twittera.

Navodna kampanja Muslimanske braće

Zend je putem egipatskih medija osudio Muslimansku braću za ovu navodnu, „prljavu kampanju“ protiv njega.

U januaru, Zend je također bio predmet kontraverzi kada je izjavio da 400.000 ubijenih članova Muslimanske braće neće biti dovoljno za poginule borce egipatske armije.

Organizacija Human Rights Watch (HRW), osudila je njegove komentare koji se odnose na masovna ubijanja članova grupe Muslimanska braća.

Članovi organizacije Muslimanska braća su na meti teških kažnjavanja i svirepih ubistava nakon rušenja s vlasti bivšeg predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera