Egipat naredio hapšenje bivšeg premijera

Shafiqu prošlog mjeseca zabranjeno i korištenje egipatskih putnih isprava (EPA)

Egipatsko pravosuđe naredilo je u utorak da se uhapsi bivši premijer Hosnija Mubaraka i poraženi kandidat na predsjedničkim izborima Ahmed Shafiq kako bi bio izveden pred krivični sud, doznaje se od pravosudnog izvora.

Shafiq, koji nakon poraza na predsjedničkim izborima u junu boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, traži se zbog istrage o korupciji oko prodaje zemljišta dvojici sinova bivšeg predsjednika, Alau i Gamalu Mubaraku, prenosi AFP.

Mubarakovi sinovi, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Kairu, također će biti izvedeni pred krivični sud u ovom predmetu, kao i četvorica bivših generala, rekao je isti izvor.

Shafiqovo je ime od augusta na popisu osoba koje mogu biti uhapšene ako uđu u Egipat ili im se može zabraniti izlazak iz zemlje.

Predsjednička kandidatura

Egipatsko pravosuđe ne navodi je li riječ o zahtjevu za izručenje ili o međunarodnoj potjernici, što navodi na zaključak da može biti uhapšen samo ako se vrati u Egipat.

AFP podsjeća da je Shafiqu prošlog mjeseca zabranjeno i korištenje egipatskih putnih isprava.

Shafiq, bivši zapovjednik zrakoplovnih snaga, bio je ministar civilnog zrakoplovstva prije nego ga je Hosni Mubarak krajem januara 2011. godine, u posljednjim danima svoje vladavine, imenovao premijerom.

Kandidirao se na predsjedničkim izborima na kojima mu je protivkandidat bio sadašnji predsjednik, Mohamed Mursi i na kojima je osvojio 48,3 posto glasova, na kraju žestoke kampanje čiji je ishod dugo bio neizvjestan.

Odmah nakon poraza na izborima otišao je u UAE, najavivši da će se vratiti kako bi osnovao političku stranku.

Afera u koju je umiješan odnosi se na prodaju po manjoj cijeni od tržišne velikog zemljišta u vlasništvu udruge vojnih pilota, koje je Shafiq bio predsjednik, sinovima bivšeg predsjednika.

Shafiq je odbacio te optužbe, koje su se pojavile u vrijeme predizborne utrke.

Izvor: Agencije