Egipat ne dozvoljava humanitarnom konvoju ulazak u Gazu

Strahuje se da bi moglo doći do kvarenja hrane u konvoju (EPA)

Predstavništvo Unije muslimanskih učenjaka u Alžiru saopćilo je da vlasti Egipta već 24 dana ne dozvoljavaju konvoju humanitarne pomoći da uđe u Gazu, javlja Anadolija.

Čelnik Unije Ammar Talibi izjavio je jutros da je ta organizacija ranije dala sve potrebne informacije i dobila potrebne dozvole od Egipta za dopremanje humanitarne pomoći u Gazu, ali da vlasti Egipta bez obrazloženja zaustavljaju konvoje i ne dozvoljavaju prelazak granice.

“Trenutno pokušavamo riješiti problem posredstvom Ambasade Egipta u Alžiru. Egipat je ranije dao obećanje, ali nije ga održao i naš konvoj s humanitarnom pomoći i dalje čeka u luci Port Said”, rekao je Talibi.

Konvoj krenuo 15. augusta

Ističući kako strahuje da ne dođe do kvarenja hrane u konvoju, Talibi je kazao da su o slučaju obavijestili i alžirsko Ministarstvo vanjskih poslova, ali da se iz te institucije nisu oglasili.

Konvoj s humanitarnom pomoći za Gazu iz Alžira je krenuo 15. augusta, a tri dana kasnije egipatske vlasti su ga zaustavile i dosad se čeka dozvola za ulazak u Gazu, koja je već deceniju pod potpunom izraelskom blokadom.

Izvor: Agencije