Egipat: Nema kompromisa sa Katarom

Shoukry sa Mogherini: Ovdje nije riječ o kompromisu, ne možemo imati kompromis sa bilo kakvim oblikom terorizma, ne možemo praviti kompromis niti ući u bilo kakav oblik pregovora (Reuters)

Egipat je saopćio kako četiri arapske države neće pristati na kompromis u svome sporu sa Katarom oko navoda da Doha podržava „terorizam“.

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shourky, u obraćanju nakon što je razgovarao i upozorio šeficu diplomatije Evropske unije Federicu Mogherini u Briselu danas, kazao je kako Katar mora u potpunosti prihvatiti zahtjeve Egipta, Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Ovdje nije riječ o kompromisu, ne možemo imati kompromis sa bilo kakvim oblikom terorizma, ne možemo praviti kompromis niti ući u bilo kakav oblik pregovora“, istakao je Shoukry na konferenciji za novinare.

„Jedine prihvatljive mjere, koje može poduzeti Katar, su one koje vode ka istinskom prihvatanju uloge partnera u borbi protiv terorizma i tako će ova kriza biti riješena.“

Šef diplomatije Egipta naveo je kako Katar „štiti elemente povezane sa terorističkim ideologijama, radikalnim ideologijama koji koriste svoje medije kako bi promovirali i opravdali i slavili terorističke aktivnosti.“

Shoukry je istakao ono što je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izjavio u ponedjeljak, a to je kako će njegova administracija nastaviti sa blokadom Katara, oglušujući se na međunarodne napore da se okonča kriza.

„Egipat će ostati pri odluci i neće se povući po ovom pitanju“, istakao je on na konferenciji mladih u Aleksandriji.

Spremni na dijalog

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani izjavio je u petak kako je Doha spremna za dijalog kako bi se riješio diplomatski spor sa četiri navedene države, ali istakao kako svako moguće rješenje krize mora poštivati suverenitet njegove države.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom prošlog mjeseca i optužili ga za „podršku terorizmu“. Katar negira ove optužbe.

Četiri arapske države zahtijevale su da Katar prestane podržavati pokret Muslimanska braća, okonča veze sa šiitskim rivalom Iranom, te zatvori medijsku kuću Al Jazeeru koju optužuju za iniciranje nemira u njihovim državama.

No, nalaze se na udaru sve većem međunarodnom pritisku da pronađu kompromis.

Izvor: Al Jazeera i agencije