Egipat očekuje objavljivanje rezultata

Izborna komisija objavit će rezultate referenduma u utorak, usred navoda opozicije o neregularnostima.

Egipat, referendum, glasanje, rezultati, opozicija
Opozicija tvrdi da tekst nacrta ne štiti slobode i ljudska prava [EPA]

Objavljivanje rezultata referenduma o spornom nacrtu novog egipatskog ustava odgođeno je za utorak dok zvaničnici ne provjere navode o neregularnostima.

Prema preliminarnim rezultatima, više od 60 posto građana glasalo je za nacrt ustava, koji je odobrio predsjednik Muhamed Mursi, ali zvaničnici još ispituju navode opozicije o neregularnostima, pa će rezultati biti objavljeni u utorak, javile su agencije.

Ukoliko dokument, čiji je sadržaj izazvao nasilne nemire u posljednjih nekoliko sedmica bude usvojen, izbori će morati da se održe u roku od dva mjeseca, a duboke podijele u zemlji koje je ovaj tekst izazvao vjerovatno će se nastaviti.

Niska izlaznost

U međuvremenu, zakonodavna ovlaštenja imat će gornji dom parlamenta, Vijeće Šura.

Referendum je održan u dvije faze - jedan dio pokrajina je glasao 15, a drugi 22. decembra, a izlaznost je, kako se ocjenjuje, bila niska, oko 30 posto.

Nacrt novog ustava izradio je parlament u kojem dominiraju pristalice predsjednika Mursija, koji ovaj dokument smatra ključnim korakom u tranziciji zemlje ka demokratiji.

Opozicija, međutim, tvrdi da tekst nacrta ne štiti slobode i ljudska prava koja su bila cilj ustanka protiv vladavine Hosnija Mobaraka prošle godine.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.