Egipat: Opozicija odbila referendum o ustavu

Egipatske opozicione stranke okupljene oko Nacionalnog fronta spasa odbile su da učestvuju na referendumu o novom ustavu zakazanom za 15. decembar, saopćeno je na press konferenciji u Kairu.

Opozicija je u nedjelju navečer najavila i nove masovne demonstracije u utorak ispred predsjedničke palate.

Najveća opoziciona grupa u Egiptu saopćila je ranije da potez predsjednika Muhameda Mursija da ukine dekret o proširenju svojih ovlasti, a da pri tom ne opozove referendum o spornom prijedlogu ustava, „nije ispunio očekivanja“ kojima bi se smanjile tenzije u zemlji.

„Jedan od naših glavnih zahtjeva je odgoda glasanja o ustavu. Nedostatak odgovora na to dovest će do većih konfrotacija“, rekao je visoki zvaničnik iz Nacionalnog fronta spasa za državnu agenciju MENA, pod uvjetom da ne bude imenovan.  

Predstavnici opozicije tvrde da ustav, predložen od strane parlamenta u kojem većinu čine Muslimanska braća, ne uvažava prava žena i ignorira lične slobode.  

„Nezamislivo je da nakon svega oni žele da usvoje ustav koji ne predstavlja sve Egipćane“, rekao je Ahmed Said, član Nacionalnog fronta spada i predsjednik liberalne stranke Slobodni Egipćani.

Dodao je da će se Front sastati kasnije u nedjelju da dogovori zvanični odgovor na Mursijevu odluku o ukidanju dekreta.

Održavanje referenduma

Predsjednik Mursi u subotu navečer ukinuo je dekret kojim je sebi dao veće ovlasti i izazvao političku krizu praćenu višesedmičnim uličnim protestima, međutim, taj potez nije zadovoljio glavne opozicione grupe koje traže da se opozove referendum o prijedlogu novog ustava.

“Ustavni dekret je od ovog trenutka poništen”, izjavio je Mursijev savjetnik Selim al-Awa na konferenciji za novinare održanoj u subotu navečer poslije sastanka sa predsjednikom i drugim političkim liderima.

Ali Awa je rekao da će isto toliko sporni referendum o prijedlogu novog ustava biti održan 15. decembra, kao što je planirano. Predsjednik je prema ustavu obavezan da se drži tog datuma i nema drugog izbora, dodao je Awa, prenose agencije.

On je kazao da će, u slučaju da nacrt ustava bude odbačen, novi prijedlog sastaviti zvaničnici koje su izabrali građani, a ne zvaničnici koje je izabrao parlament kao što je to sada slučaj.

Sadašnji prijedlog ustava je kritiziran zbog smanjenja ljudskih prava i prava žena i straha da će njime biti uvedeno islamsko tumačenje zakona, prenose agencije.

Opozicioni omladinski pokret 6. April kritizirao je Mursijevu odluku o povlačenju dekreta, rekavši da se radi o “političkom manevru koji treba da zavara građane”. On je pozvao ljude da nastave sa protestima kako bi bio spriječen “referendum o ustavu Muslimanske braće”.

Nezadovoljstvo demonstranata

Na kairskom trgu Tahrir, koji je epicentar protesta, vijesti o ukidanju dekreta nisu dočekane slavljem. “To neće ništa promijeniti”, rekao Mursijev protivnik Muhamed Shakir (50).

Ahmed Abdalah, koji je na protest došao sa suprugom i dvoje djece, kaže da više ne može da prihvati Mursija i da ga ne bi zadovoljilo ništa manje od nestanka Muslimanske braće sa političke scene.

“Muslimanska braća postoje širom sveta, oni su otišli u druge zemlje i podijelili građane. Mursi je prije podjele imao šansu, ali sada je prekasno”, dodaje on.

Nacionalni front spasa u četvrtak je odbio Mursijev poziv na razgovore zbog toga što nisu ispunjeni njegovi uvjeti, a u subotu je spomenuo mogućnost organiziranja generalnog štrajka u znak protesta.

Međutim grupe koje podržavaju Mursija kategorički su odbile da razmotre čak i odlaganje referenduma.

Egipatski predsjednik je 22. novembra proglasio novu Ustavnu deklaraciju u skladu sa kojom je Mursi stekao izuzetna zakonodavna ovlaštenja a sudski organi lišeni funkcija nadzora aktivnosti Konsultativnog veća (gornjeg doma parlamenta) i Ustavne komisije, koja je radila nacrt egipatskog Ustava.

Demokratske snage dočekale su Deklaraciju “na nož”, nazivajući je “prevratom”, a samog predsjednika “novim faraonom” i tražeći njeno ukidanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije