Egipat osudio još jednog novinara Al Jazeere

Al Jazeera Media Network negira sve optužbe protiv svog novinara (Al Jazeera)

Sud u Kairu osudio je u odsustvu Ahmeda Mansoura, televizijskog voditelja Al Jazeere Arabic, na 15 godina zatvora po optužbi da je mučio advokata na Trgu Tahrir tokom protesta 25. januara 2011. godine.

Al Jazeera negira ovakve optužbe, koje dolaze nakon što su u Egiptu osuđeni drugi novinari, uključujući Bahera Mohameda, Petera Grestea i Mohameda Fahmyja.

“Nepravedno suđenje zajedno s lažnim optužbama još je jedan dokaz pokušaja da se ušutkaju novinari, uništi njihova reputacija i ometa njihov posao”, kazao je glasnogovornik Al Jazeere.

“Ahmad Mansour je bio meta više od 150 lažnih optužbi egipatskih vlasti”, dodao je.

“Ovaj slučaj je još jedan primjer kako Al Jazeera Media Network plaća cijenu svog profesionalizma, nakon zatvaranja novinara sa Al Jazeere English i Abdullaha Elshamyja i ranjavanja Mohammada Al-Zakija.”

“To je cijena koju ne plaća samo Al Jazeera, nego i drugi novinari iz svjetskih i egipatskih medija. Mnogo njih je maltretirano, uhapšeno, čak su i gubili živote kako bi donijeli istinu svojim gledaocima i čitaocima”, naveo je.

‘Suđenje bez osnove’

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed osuđeni su 23. juna, nakon što su optuženi da su pomagali Muslimanskoj braći.

Greste i Fahmy su dobili sedam godina zatvora, dok je Mohamed osuđen na deset godina, u slučaju koji je izazvao međunarodne reakcije.

Jedanaest novinara osuđeno je u odsustvu na deset godina zatvora, uključujući jednog holandskog i dva britanska novinara.

Glasnogovornik Al Jazeere je rekao: “Presuda Ahmadu Mansouru – kojeg su pratili milioni i koji je radio intervjue sa svjetskim i drugim liderima – pokazuje kako je egipatski pravni sistem politiziran te kako nastavlja koristiti svoje ovlasti da bi zastrašio novinare.”

“Uprkos ovom suđenju bez osnove, Ahmad Mansour ostaje jedan od najuglednijih novinara u arapskom svijetu. Al Jazeera Media Network zahtijeva da se oslobode svi zatvoreni novinari i čvrsto stoji uz svoje kolege.”

Izvor: Al Jazeera